Psikolojiye Meraklı Kişilerin Seveceği Üç Kitap

İnsan davranışları hakkında temel bilgiler ve ilginç vakalarla nöropsikoloji öğrenebileceğiniz kitaplar

Merhabalar, psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi olarak derslerde hocalarımın veya arkadaşlarımın önerdiği kitapları okumayı çok severim. Bu yazımda da lisans hayatımda faydasını gördüğüm ufkumu açan üç kitabı önermek istedim. İkisinin dili hafif ve danışan odaklıyken birinin dili daha ağır. Kitapları almadan önce bu detaya dikkat etmenizi önerir, iyi okumalar dilerim.

1) Brain2Brain (Nörobilimin Psikoterapi Üzerindeki Dönüştürücü Etkisi)- John B. Arden:

Psikoloji lisans öğrencisi olarak klinik veya nöropsikoloji düşünüyor veya bu alanda yüksek lisans yapıyorsanız ilginizi çekeceğine emin olduğum bir kitap. Psikoterapi esnasında danışanları beynin işleyişi hakkında bilgilendirerek danışanın temel sorunu anlayabilmesi ve çözüme daha yatkın olmasına yardımcı olmak amacıyla yazılmış kitap. Çeşitli vaka örnekleri üzerinden açıklama yapıldığı için hem ilgi çekici hem de öğretici bir hal alıyor.

2) Geçimsizler- Erol Göka, Murat Beyazyüz:

Kişilik, karakter, huy ve mizaç gibi kavramları açıklayarak insan davranışlarına ve kişiliğe temel bir giriş yapıyor. Kitap yalnızca profesyonel eğitim alanlar için değil okuyan herkesin anlaması için yazılmış. Bu nedenle hafif bir dili ve sürükleyici anlatımı var. Kişilik bozuklukları, kişilik tipleri; bunların nasıl ortaya çıktığı ve bu kişilerle nasıl baş edilebileceği anlatılmakta.

3) Karısını Şapka Sanan Adam- Oliver Sacks:

Eminim bu kitabı bir çoğunuz duymuşsunuzdur ancak ben “Harika, mükemmel bir kitap, kesinlikle okuyun” tarzı yorumlar dışında pek bir şey görmediğim için kendi bilgim dahilinde anlatmak istedim. Bu kitapta Oliver Sacks bir dönem tedavisini üstlendiği, nörolojik temelli vakaları anlatmakta. Vaka çeşitliliği ve nörolojik açıklamalara sahip bir kitap olduğu için psikoloji ve psikiyatri düşünen tıp öğrencileri için oldukça faydalı olacaktır.