Kendimizi Unuttuysak Nasıl Bulacağız?
Onca yıllık koşuşturma kim olduğumuzu unutturduysa ve hatırlmaya ihtiyacımız varsa?
Sosyal medya, izlediğimiz diziler, yaşa bağlı tecrübesizlik, etraftan kolay etkilenme… Ne dersek diyelim her zaman küçüklükten beri gerçekten ne olmak istediğini bilen yetişkinler olamıyoruz. Ve elbette bu kötü bir şey değil. Hayatın bir parçası ve bazen etki altında kalıp seçtiğimiz mesleklerde mutlu da olabiliyoruz. Ama bazen bir an da gelebiliyor. Farkındalığın geldiği bir an… “Ben her gün hiçbir şey hissetmediğim bu işte onca yılımı harcayacak mıyım?” ya da “Tamam mesleğimi seviyorum ama işim dışında hayatımın hep böyle devam etmesini gerçekten istiyor muyum?” farkındalığının geldiği bir an. En azından bir şeylerin yolunda gitmediğine dair farkındalık kazanmış oluyorsun ve bazen devamında ne yapmak istendiği de biliniyor ama ya devamı için yapmak istenilenin ne olduğuna dair bir fikir hemen gelmezse? Onca yıllık koşuşturma kim olduğumuzu unutturduysa ve hatırlmaya ihtiyacımız varsa? Bu noktada faydası olacak birkaç uygulama var.
Terapiste Gitmek
Elbette ihtiyacınız doğrultusunda bir terapiste gitmek en sağlıklı tercihlerden biri olacaktır. Kendi kendinize yapacağınız uygulamalar bir yana ya da o uygulamalarla birlikte bir profesyonelin sizi yönlendirmesi aradığınız cevapları daha kısa sürede ve etkili şekilde bulmanızı sağlayacaktır.
Değerleri Bulmak
Kişisel değerlerinizi bulmak, kim olduğunuzu ve ne istediğinizi bilmekte önemli bir adım. Burada evrensel olarak bahsedilen “İyilik, sevgi" vb. değerlerinden başka bir değer söz konusu. Bir sohbet ortamında konular nereye gidiyor, gün içinde sürekli neleri düşünüyorsunuz vb. gerçekten size ait olan değerleri bulmak hayatınızı sizin için anlamlı yaşamak için destek olabilir.
Meditasyon
Özellikle spiritüel felsefelerde ruhun aslında en başından beri kendini, potansiyelini, neler yapabileceğini bildiği söylenir. Ve bu idealar doğruysa bu bilgiye ulaşmanın yolarından biri de meditasyon, kişinin kendiyle yalnız kalması.
Genellikle tavsiye edilen günde iki defa yönlendirmesiz, kendi sessizliğinizde kalıp düşüncelerin gelip geçmesine izin verdiğiniz meditasyon olsa da başlangıçta ya da ihtiyaç duyduğunuzda yönlendirmeli meditasyonlardan da faydalanabilirsiniz.
Sabah Sayfaları
Sabahları kalkar kalmaz düşüncelerinizi 3 sayfa boyunca yazdığınızda meditasyonda olduğu gibi düşüncelerinizi görmenizi sağlayan bu uygulama hem düşüncelerinizi somut olarak görmenizi hem de bazı durumlarda sorunlarınıza çözüm bulmanıza, hepsiyle birlikte kendinize daha çok yaklaşmanıza aracı oluyor.
Nefes Egzersizleri
Sinirlendiğimizde hızlı hızlı nefes almamız gibi nefes alma şeklimiz de düşüncelerimiz, ruh durumumuz üzerinde bile etkili olabiliyor hatta bazen sağlık durumuna da doğrudan etki edebildiği durumlar olabiliyor. Nefes egzersizleri hem uzun vadede nefes alımınızı düzenleyip ruh durumunuzu dengeliyor hem de bazı çalışmalarda yarı meditatif bir hale gelebildiğinizde zihninizde açılımlar yaşayabiliyorsunuz.