Killing Fields (1984) - Ölüm Tarlaları Film Eleştirisi
Yaşanmış hikâyelerin kurgu hikâyelerden daha güzel olduğunu gösteren film.
İnsanlığın katlediliş hikâyesini anlatan ve gerçek hikâyeden alıntılarla bize dram yaşatan, izlerken o çocukların hâline üzülüp bir süre durdurup düşündüren, sorgulatan ve yaşadığımız zamanlara ve böyle bir savaşın, direnişin içerisinde olmadığımıza şükrettiğimiz bir film.
Özellikle bütünsel açıdan gerçekten başarılı olsa da en sevdiğim kısım çekim teknikleri ve kurgusu oldu. Fight Club filminden de bildiğimiz Freeze Frame yani dondurulmuş kare tekniği kullanılmıştır. Filmin baş kısmı yüz kısmına doğru ve sonlarında da sarılma sahnesi, tüm çocukların olduğu sahne gibi bir çok kare de görüyoruz. Fight Club filmi içinde keşfettiğim bu tekniği burada da görmek benim için iyi oldu. O duygunun içine daha çok hapsolmamızı sağlayan ve gerçekten içine alan bir teknik.
Çocuk oyuncular için yönetmeni ayrıca tebrik etmek lazım. Aldığı ödülleri de her açıdan hak eden bir eser bırakmış. Beni içine çeken şey çocuğun ölüm sahnesi ve en önemlisi o samimiyet duygusu oldu. Sanki o anı yaşamışlar ve gördüklerini bize aktarıyorlar gibi. Bu ciddiyet ve geçirgenliği sağlayabilmek oldukça zor. Ancak hem yönetmenin yeteneği hem de çocukların yönlendirilme biçimiyle dramın zor dakikaları perdeye başarılı bir şekilde aktarılıyor. Son kısım yani final sahnesi, en çok hoşuma giden kısım oldu. Biraz hüzünlendiğim, dram gibi ağır bir yükü yansıtan ve oldukça ağır ilerlemesine rağmen sona geldiğimde tekrar tekrar izlediğim bir sahneydi.
Alt metni ve simgelerle insanlığa bırakılmış bu tarihi gerçeğin herkes tarafından izlenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Zorlayan tek detay filmin ağır bir şekilde ilerliyor oluşu ve süresinin bu kadar uzun olması. Tabii tarihi bir süreci anlatmak bir saatlik bir şeye sığdırılmamalıdır. Ancak biraz dayanmakta güçlük çektiğimi söylemek istiyorum. Uzun zamandır tarihi bir film izlememiştim ve özellikle sevdiğim sahnelere birer dipnot geçerek, beğenerek izlediğim üzerinde araştırma yapmaya devam edeceğim bir film oldu. Böyle tarihi anları unutturmayıp yaşatan arka ve ön planda çalışan emeği geçen herkese teşekkür etmeliyiz. Yönetmene en içten sevgilerle!