Kintsugi Felsefesi Nedir?
Kırılma aslında bir kayıp değil yeni bir varoluş demektir.
Kintsugi, Japonların dönüşüm felsefesidir. Kin "altın", tsugi "birleştirmek" anlamına gelmektedir. Kintsuginin en genel tanımı, altın kullanarak yeniden birleştirme sanatıdır. Bu felsefe, kırılan bir objeyi eskisinden daha güzel ve değerli hale getirmeyi amaçlar.
Kintsugi sanatının hikâyesi ise 15.yüzyılda Japonya’da başlamaktadır. Bir Japon komutanının çok sevdiği çaydanlığı kırılır ve çaydanlığın tamir edilmesini ister. Ancak tamir edilmiş halini beğenmez ve Japon zanaatkârları yanına çağırır. Zanaatkârlardan çaydanlığı estetik bir şekilde tamir etmelerini ister. Japon zanaatkârlar da çaydanlığın kırılan yerlerinden altın ile birleştirerek tamir edip komutana götürürler. Komutan çaydanlığın son halini beğenir. İşte tam bu noktada kintsugi sanatı ortaya çıkar.
Kintsugi sanatı, bizlere kendimizdeki kırıkları fark edip, güzelleştirerek tamir etmeyi öğretiyor aslında. Kintsugi sanatının temelinde kusurların olduğu gibi kabul edilmesi anlayışı vardır. Kintsugi, bir sanat dalı olsa da altında derin bir felsefe yatmaktadır. Karşılaştığımız olumsuz durumlar karşısında “yolun sonu göründü” dediğimiz zamanlar çok olmuştur. Bazen öyle bir kalkar, küllerimizden doğarız ki yaşadığımız tecrübeler sayesinde eskisinden çok daha güçlü bir hale geliriz. Yaşamın zorluklarını ve kırılmalarını kabul edip, bu kırılmaları iyileştirme sürecini bu felsefe etrafında gerçekleştirmek mümkündür. Bu felsefe için kırılma bir kayıp değil yeni bir varoluş demektir. Bu sanat, yokluğa gidiş değil, kırıldığı yerden yoluna devam edebilme sanatıdır. Başka bir deyişle tekrardan var olma çabasıdır. Hatta kendi varoluşunu yaratmaktır.
Kintsugi felsefesi, basit bir tamir işlemi değildir. Tamir işlemlerini yerine getirirken sürekli olarak olumlu düşüncelere sahip olmayı hedefleyen bir felsefedir. Bu sanat anlayışına göre, kırıklar bir hasar veya kayıp olarak değil, yaşanmışlık olarak değerlendirilmelidir.
Kintsugi, bizlere her kusur ve çatlaklardan güzellikler meydana geleceğini göstermektedir. Amaç, kırılan bir eşyanın deformasyonunu onararak eskisinden daha iyi olmasını sağlamak değil, bu kusurları olabildiğince ortaya çıkarmak ve kusurlardan güzellikler yaratmaktır. Böylelikle üzerindeki yaşanmışlıklar sayesinde objenin değeri de artmaktadır.
Özetle kintsugi, bize kırılan şeyleri tamir etmenin, onları güzel ve anlamlı kılmanın mümkün olduğunu öğreten sanat ve felsefedir. Kintsugi, bize hayatın kusurlarını ve izlerini gizlemek ya da onarmak yerine, onları altınla süslemeyi öğretir. Kintsugi, bize kırıldığımızda bile, yeniden ve daha güzel bir şekilde doğabileceğimizi öğretmektedir.