Kitap listesi tutmak için üç yöntem.
Kitap listeleri hakkında istemeyeceğiniz kadar farklı seçenek.
Yıllardır kitap okuyor olmanız ya da kitap okumaya yeni başlamış olmanız fark etmez: Bir kitap listesi gerekliliktir. Şey- aslında birden fazla kitap listesi. Ama buna daha sonra değineceğiz.
Kitap listeleri için kullanabileceğiniz birçok seçenek var, bu yazıda sizlere birkaç tanesinden bahsedeceğim.
Gelenekselciler için: Kağıt ve kalem.
En yaygın olanıyla başlayalım, benim de en başından beri düzenli olarak kullandığım tek yöntem. Sadece kitap listesine ayrılmış bir not defteri. Ben bu defteri yıllarca kullanacağımı düşündüğüm için güzel ve tarzından sıkılmayacağım bir şey seçmeye özen gösteriyorum. Şayet her kitabın özet ve analizini yazmıyorsanız, defteri sadece kitap listeleri için kullanacaksanız minimum 3-4 yıl boyunca yanınızda taşıyacaksınız demektir. Çok daha fazla bile olabilir.
Kitaplar hakkında konuşmadan duramayanlar için: 1000Kitap & Goodreads.
Her şeyin arşivini dijitalde tutanlar için, üstüne bir de okudukları kitaplar hakkında diğer insanlarla konuşmak isteyenler için iki iyi uygulama seçeneği: Goodreads ve 1000kitap. Bu iki uygulamada da kitap listeleri ve rafları oluşturabilir, alıntı ve eleştiri paylaşabilir, hoşunuza giden diğer kullanıcıları takip edip etkileşime geçebilirsiniz. Kısaca, kitap bazlı sosyal medya uygulamaları.
Goodreads'in biraz daha İngilizce dilinde kullanımına yatkınken 1000kitap yerli olduğu için tamamen Türkçe kullanabilirsiniz. Tabii ki ikisinde de istediğiniz dilde paylaşımlar yapabilirsiniz fakat etkileşim yönünden kitleleri şimdilerde biraz farklılar.
Ne internetten ne de yalnızlıklarından kopamayanlar için: Uygulamalar.
"Liste oluşturmak istiyorum ama sosyal kısmı hiç ilgimi çekmiyor, sadece dijitalde sessiz sedasız var olmak istiyorum." diyenler içinse sosyal medya yönünden bağımsız olarak kullanılabilecek birkaç uygulama daha var tabii ki. Bunların en "ilkel" olanı tabii ki Excel. Bunun yanında Google Sheets de çevrimiçi olarak aynı işlevi görüyor.
Ayrıca Microsoft To Do uygulaması temiz bir arayüzle liste oluştururken oldukça rahat bir deneyim sunuyor.
Sonuncu öneri biraz daha işleri ciddi ve ayrıntılı yapmayı tercih edenlere: Notion. Daha ayrıntılı, karmaşık ve kişiselleştirilebilir arayüzlerle çalışmak ilginizi çekiyorsa Notion'a mutlaka şans vermelisiniz. Kitap listesi haricinde analizlerinizin, alıntılarınızın, düşüncelerinizin yer alabileceği bir sürü alt grup oluşturmanız mümkün.
İçinde bulunduğunuz yılın hedefleri, kütüphanenizde olan kitapların listesi, e-kitap olarak okuduğunuz/okuyacağınız kitapların listesi, satın alacağınız kitapların listesi gibi onlarca farklı liste oluşturabilirsiniz. Burada, listeler sizin okuma alışkanlıklarınıza ve tercihlerinize göre değişiyor. Kısaca, seçenekler sonsuz!