Kitap Okuyamama Hastalığı

Neden elimiz kitaba uzanmıyor?

Günümüzde bir çok insan odaklanma problemi yaşıyor ve kitap okumak istediğini ancak okuyamadığını ifade ediyor. Bu durum en çok ders çalışmak gerektiğinde ya da bir şeyler okunmak istendiğinde oldukça can sıkabiliyor. Bu problemin kitap okuma alışkanlığı olmayan insanlarda olmasına alışkınız, peki nasıl oluyor da kitap severler de bazen okuyamıyor, hatta kitabı eline almak istemiyor?

Hayatımızın bazı evrelerinde kitap okuyamamak doğal olabilir. Bazen çok yoğun bir iş temposu, bazen vize haftası bizi okumaktan alıkoyabiliyor. Ancak okumaktan bu kadar kaçınılmasının büyük sebeplerinden birisi de insanın kendi kitabını bulamaması. Yani kendi zevkine ve düşüncelerine uyan, onu anlatan, onu anlayan bir kitap bulamamışsa o kişi kitap okumak istemeyebilir. Böylece diyebiliriz ki kitap kurdu bir insan için uygun şartlar sağlandığında kitap elinden düşmez. Bu şartlar size sunulmazsa siz sağlamayı deneyin.

Artık eskisi kadar kitap okuyamayan ama okumak isteyen kitap kurtlarına, bu güzel alışkanlıklarını geri kazanabilmeleri için bir kaç tavsiye vermek istiyorum:

1- Kitaplığınızı yeniden düzenleyin: Kitaplarınızı türlerine göre ya da kendi istediğiniz sıraya göre dizebilirsiniz. Kitaplığınızın dizilişini değiştirmek sizin ilginizi daha çok çekecek ve belki de kitapları düzenlerken gözünüze bir kitap çarpacak.

2-Sevdiğiniz kitapları ayırın: Daha önce okuyup çok sevdiğiniz kitaplara yeniden başlayabilirsiniz. Belki çok önceden okuduğunuz bir çoçuk ya da gençlik romanı, size bu alışkanlığınızı geri kazandıracak.

3- Yeni kitap almaktan vazgeçin: Kitap okumayı çok seviyor olabilirsiniz ancak şu aralar okumak yerine satın almak istiyorsanız kesinlikle kitap almayın. Zira kitap satın alma bağımlılığı diye bir hastalık var. Kontrollü kitap almaya çalışın. Kendinize hedefler koyup o hedefleri yerine getirince kitap alabilirsiniz. Örneğin; ''....... kitabını bitirince, gidip ....... kitabını alacağım.''

4- Kitap okuma hedeflerinizi düşük tutun: Nasıl uzun süre aç kalan bir insanın sindirerek yemek yemesi gerekiyorsa, siz de yavaş yavaş okuyun. Günlük kitap okuma hedefiniz düşük seviyede olsun ki tamamladıkça kendinizi daha kolay motive edebilin.

5- Boş vaktinizi değerlendirmek için değil, bir iş olduğu için kitap okuyun: Kitap okumayı, yemek yemek ve su içmek gibi düşünün. Kafanızda her gün yapılması gereken bir iş olarak kodlayın.

Unutmayın okumadan geçen her gün, yitirilmiş bir gündür.