Kitap Önerisi: Falaka 

Ahmet Rasim'in dilinden Osmanlı'daki mektepler

Ahmet Rasim’in mektep anılarından oluşan bu kitapta Osmanlı İmparatorluğundaki 19. Yüzyıl mekteplerinin durumunu yeterince açıklıyor. Hatta kitabın içeriğinden öte kitabın adı bile özetler nitelikte.  

Ahmet Rasim zaten babasız büyüdüğü için de kolay bir hayat sürmüyor. Bu süreçte ailesindeki farklı kişilerin yardımı ile mektebe başlıyor ancak sürekli farklı bir sebepten dolayı mektep değiştirip duruyor. En sonunda da Darüşşafaka’dan mezun oluyor ki kitapta da beni en çok etkileyen kısım Darüşşafaka’da geçirdiği ilk günler. Annesi ile görüştüğündeki duyguları, diğer mekteplerde yaşadığı kimi zaman komik kimi zaman hüzünlü kimi zaman korkutucu kimi zamansa şaşırtıcı olayları son derece samimi bir dille yazmış. 

Kitabın (yukarındaki bendeki baskısı) dili günümüz Türkçesine çevrildiği için çok da anlaşılmaz değil ancak bazı terimler orijinal şekilde kullanıldığı için bu terimlere dipnotlardan bakmak gerekiyor. 

Ayrıca kitapta Ahmet Rasim’in ailesinin eğitime ne kadar önem verdiği, Ahmet Rasim’in eğitimine ne kadar özen gösterdiklerine ve Ahmet Rasim’e eğitimi sevdirdikleri göz önüne alındığında belki de farkında olmadan muhteşem bir yazarın doğuşuna vesile oldukları görülmektedir.  

Diğer yandan kitapta o döneme ait bazı okula başlama törenleri, batıl inançlar ve o dönemdeki sosyal hayata da rastlanmaktadır. Kitap, okullardaki falakalar (çeşitlerine kadar var), çocukların mektepte oynadıkları oyunlar başta olmak üzere pek çok sosyal unsuru da göz önüne sermektedir.