Kitap Önerisi: Kıbrıs ve Diplomasi
Kıbrıs'ı eski bir büyükelçinin gözünden görün
Eski Lefkoşa Büyükelçilisi Ertuğrul Kumcuoğlu’nun kaleminden çıkmış olan “Kıbrıs ve Diplomasi” kitabı, Ertuğrul Kumcuoğlu’nun büyükelçilik yaptığı dönemdeki (1987-1991) deneyimlerini anlatmaktadır.
Kitap (yukarıdaki kitabın bendeki baskısı) Ertuğrul Kumcuoğlu’nun Kıbrıs’a gitmeden önceki kısa süreçle başlıyor ve Ertuğrul Kumcuoğlu’nun Kıbrıs’taki sürecini anlatıyor. Kıbrıs’a ilk gittiğindeki sosyal, siyasi durumu; bu durumda ne gibi değişimler yapıldığı, Denktaş ile anıları ve Denktaş’ın kişiliği de kitabın içerisinde yer almaktadır. Ayrıca, Kıbrıs meselesine bir büyükelçinin gözünden bakma imkanı veriyor. Kıbrıs’taki Rumlar ve Türkler, Kıbrıs’a yabancı ülkelerin bakış açıları kitapta incelenmiş ve Türkiye’nin Kıbrıs’a yaptığı sosyal yatırımlar (Doğu Akdeniz Üniversitesinin kuruluşu vb.), siyasi hamleler (sınır ihlallerine yönelik hamleler) ve Türkiye’den gelen üst düzey ziyaretçilerin ziyaretleri (Turgut Özal, Haluk Bayülken, Murat Karayalçın, İhsan Sabri Çağlayangil, Mustafa kalemli vb.) kitapta anlatılmış.
Kitabın içerisinde Kıbrıs’ın tarihi ve Kıbrıs krizinin doğuşu da detaylıca incelenmiş ve yerinde tespitler yapılmış. Sonraki süreçte de Kıbrıs’a yatırım yapan iş insanlarına ve kıymetli bürokratlara değinilmiş.
Ayrıca kitabın dili son derece sade ve akıcı. Çünkü kitap sadece didaktik bir dille yazılmamış, içerisinde çeşitli anılara da sıkça yer verilmiş. Özellikle Rauf Denktaş’ın başrolü olduğu son derece komik olan anılar için özel bir bölüm bile var (bölümün adı “Nüktedan Denktaş”).
Kısacası eski bir büyükelçinin gözünden Kıbrıs’ı ve Kıbrıs’taki diplomasiyi görmek isteyenler için ideal bir kitap.