Kitap Önerisi: Napolyon’un Düğmeleri 

Kimya ve tarihin buluştuğu eşsiz bir kitabın önerisi

“Napolyon’un Düğmeleri” kitabı Dünya tarihini değiştiren 17 molekülü ele almaktadır. Normalde sadece kimya derslerinde gördüğümüz veya günlük hayatta bazen bahsettiğimiz bu moleküllerin savaşlarda (gerek savaşın başlangıç sebebi gerek de savaşın kaderini değiştiren etmek olarak), siyasi ve sosyal gelişmelerde (savaş, göç, nüfus kontrolü başta olmak üzere pek çok açıdan) ve ekonomi ile ilgili gelişmelerde (ticaret, lojistik başta olmak üzere yine pek çok farklı açıdan) aldığı rol detaylıca incelenmiş. Ancak detaylı incelemeden kastım sıkıcı bir inceleme değil, tam aksine son derece sürükleyici bir şekilde yapılmış ve anlatım bozukluklarının sayısı az olan bir inceleme. 

Kitabın (yukarıdaki bendeki baskısı) dili sade ve kitapta kullanılan kimya ile ilgili terimler de gayet açık ve bilindik terimlerdir. Yer yer fotoğraflar ve kimyasalların formülleri de gösterilerek görselleştirmeler de yapılmış. Ayrıca bu kimyasalların nasıl oluştuğu, ne işe yaradığı, kimyasal ve fiziksel özelliklerinin neler olduğu gibi unsurlara da değinilmiş.  

Kitapta beni özellikle etkileyen kısım tuzun insanlık tarihine olan etkisi oldu. Tuzun, Dünya tarihine olan etkisinin bu denli büyük olduğunu bilmiyordum. Özellikle tuz vergisinin geçmişte bu denli etkili bir unsur olması beni bir hayli şaşırttı. Tuz vergisinin Hindistan’ın bağımsızlığına giden yoldaki rolünü de göz önünde bulundurduğunuz zaman önemi iyice anlaşılacaktır. 

Kısacası “Napolyon’un Düğmeleri” kimya, tarih, ekonomi ve sosyal bilimleri bir araya getiren bir kitaptır.