Kitap: Şakir Paşa ve Ailesi

Unutulmaz kitap.

1997 yılında ilk defa yayımlanan bu eser, bir biyografi türüdür. Ailenin büyüğü Şakir Paşa'nın o sıralarda II. Abdülhamid'in sadrazamı olan kardeşi Cevad Paşanın uğradığı haksızlığa dayanamayıp Büyükadada ki köşküne çekilerek emekli hayatı yaşaması ile başlayan ve büyük bir trajedi ile biten, hayatını ve hayatın bir parçasını anlatan kitap. Aile fertlerinin hayat hikayeleri farklı olsa bile onların tek bir ortak noktası vardır: Sanat.

Paşanın kızları Fahrünnisa Zeid bir ressam, Aliye Berger bir gravür ustasıdır. Füreya Koral ise Türkiye'nin ilk seramik sanatçısıdır. Halikarnas Balıkçısı adı ile bilinen ve babası ile amcasının adını taşıyan Cevad Şakir Kabaağaçlı ise Türk Edebiyatının usta kalemleri arasında yer alan bir yazardır. Fahrünnisa Zeid'in kızı Şirin Devrim Şehir Tiyatroları'nda oyun sahneleyen ilk kadın tiyatrocudur. Kardeşi Nejad Devrim de annesi gibi ressamdır.

Aile, dönemin tüm zorluklarına karşın elit yaşantısından muhteşem sofralara kadar o dönemin sosyal hayatında önemli bir rol oynamıştır. Her bir ferdi ile Türk Modern Sanatına ayrı ayrı bireyler yetiştirmiş, sanat ve edebiyat alanında ölümsüz eserler bırakmışlardır. Aile ile ilgili olarak ikisi Şirin Devrim tarafından yazılan Ayşe Kulin ve Emel Koç ile birlikte toplamda 4 kitap yazılmıştır. Şakir Paşa'nın hayatı oğlu Cevad Şakir tarafından öldürülmesi ile son bulmuştur.