Klasik Müzik Ve Viyana

Viyana'nın klasik müzikteki yeri

Viyana’ya neden müziğin başkenti denildiğini yazdığım bu haftaki yazımda sizlere Viyana’da yaşamış ünlü bestecilerden,müzelerden ve yapılardan bahsettim.

Keyifli okumalar dilerim.


Ünlü Besteciler

Viyana’ya müziğin başkenti denilmesinin belki de en önemli nedeni 18 ve 19. yüzyıllarda Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn, Franz Schubert, Johann Strauss II gibi dünyaca ünlü bestecilere ev sahipliği yapmasıdır.


Müzik Mekanları

Her ne kadar Viyana’da bir sürü müzik mekanı bulunsa da sizlere en çok bilinirliğe sahip olan yapıları belirttim. Ayrıca bu müzik mekanları dışında da Viyana’da belirli kiliseler ve saraylarda da konserler düzenlenmekte.

Wiener Musikverein (Viyana Müzik Derneği)

Kullanılan kısaltmasıyla Musikverein, 1870 yılında inşa edilen ve meşhur Yeni Yıl Konseri’nin gerçekleştirildiği mekandır.Aynı zamanda dünyaca ünlü Viyana Filarmoni Orkestrası’na ev sahipliği yapan bu görkemli konser salonunun içindeki Altın Salon (Goldener Saal) dünyanın en iyi konser salonları arasında yerini alıyor.

Wiener Konzerthaus(Viyana Konser Salonu)

1914 yılında açılan bu konser salonu festivalleri ve çeşitli türlerde müzikleri dinleyicisiyle buluşturuyor.

Viyana Devlet Operası(Wiener Staatsoper)

1869 yılında “Viyana Saray Operası”(Wiener Hofoper)ismiyle açılan bu ihtişamlı yapı dünyanın en iyi opera binalarından biridir. İçerisinde her sene yüzlerce bale ve opera performansı sergileniyor.

Müzeler

Mozarthaus

Mozarthaus(Mozart Evi) Mozart’ın 1784-1787 yılları arasında yaşadığı ve ardından müzeye dönüştürülmüş evidir. Kendisine ait eşyaların sergilendiği bu evde aynı zamanda Mozart “Figaro’nun Düğünü” adlı eserini bestelemiştir.

Pasqualati Evi

Ludwig van Beethoven’ın 8 sene ikamet ettiği evdir aynı zamanda bu evin Beethoven’ın yaşadığı Viyana’daki diğer evlerden daha önemli kılan özelliği ise burada 5.senfoni, 6.senfoni,Für Elise ve tek operası olan Fidelio’yu bestelemesidir.

Haus der Musik

Haus der Musik, 2000 senesinde açılan ve misafirlerine interaktif bir müzik deneyimi sunmayı hedefleyen müzedir. İçerisinde festival ve konserlerin düzenlendiği bu yenilikçi müzik müzesinde ziyaretçiler çok farklı yönlerden sesleri ve müzikleri deneyimleme imkanı yaşıyorlar.

Müzik Etkinlikleri

Viyana Festivali (Wiener Festwochen)

1951 yılından bu yana düzenlenen Viyana festivali her yılın Mayıs ve Haziran aylarında gerçekleştirilmektedir. Uluslararsı sanatçıların performanslarını sergilediği bu festivalde opera,dans,tiyatro ve konser gibi çeşitli etkinlikler sahneleniyor.

Schubertiad

Franz Schubert’in müziğini anmak için düzenlenen ve her sene onlarca etkinlikten oluşan bir festivaldir.

Viyana Filarmoni Orkestrası Yeni Yıl Konseri

Her yıl 1 Ocak’ta düzenlenen ve milyonlarca kişinin televizyonlardan canlı olarak takip ettiği bu klasik müzik konseri, dinleyicilerini ve izleyicilerini adeta büyülüyor. Musikverein’deki Altın Salon bölümünde gerçekleştirilen bu konserde aynı zamanda çeşitli performanslar da sergileniyor.

Yukarıda belirtmiş olduğum müzik etkinlikleri ve mekanların dışında da birçok sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapan ve çeşitli sanat mekanlarına sahip olan Viyana, sadece bahsettiğim tüm bu bilgiler doğrultusunda bile klasik müzik için ne kadar önemli bir başkent olduğunu bizlere gösteriyor.


Kaynak:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Wiener_Musikverein

https://flyista.com/blog/klasik-muzigin-baskenti-viyana

https://de.wikipedia.org/wiki/Haus_der_Musik

https://en.wikipedia.org/wiki/Pasqualati_House