Kolay Öğrenme Yöntemi : Feynman Tekniği
Bir konuyu anlamakta zorlanıyorsanız Feynman Tekniği size yardımcı olacaktır.
Okullarda öğrenciler, iş yerlerinde çalışanlar, güncel hayatta da tüm insanlar bir şeyler öğrenmek için kendi kendine teknikler geliştirmişlerdir. Kimi klasik müzik ile çalışıp öğrenmeyi kimi ise tamamen sessiz ortamı sever. Bazı insanlar yazarak bir bilgiyi daha iyi öğrenir, bazıları ise duyarak-dinleyerek iyi şekilde öğrenir.
Ünlü bir fizikçi olan Richard Feynman, öğrenme için bir teknik bulmuştur. Hatta bu teknik çoğu bilim adamının sözlerine de şekil vermiştir. Örneğin Albert Einstein ‘Eğer bir şeyi basitçe açıklayamıyorsan onu yeterince iyi anlamamışsın demektir’ demiştir.
Feynman Tekniği Nedir?
Feynman Tekniği’nin amacı, karmaşık olan konuları ve bilgileri karşı tarafa basit şekilde anlatabilmektir. Bunun için de anlatılacak konuyu 6 yaşındaki çocuğun dahi anlayabileceği şekilde sadeleştirilmesi ve basitleştirilmesi baz alınmıştır. Özellikle bir şeyleri öğrenmekte zorluk çeken, anlamakta zorlanan ve öğrenmesi zor konuları öğrenmek zorunda olanlar için önemli bir tekniktir.
Feynman Tekniği Nasıl Uygulanır?
Feynman Tekniği 4 aşamadan oluşur. Bu aşamaları sırasıyla yerine getirmelisiniz. O halde şimdi adımlara/aşamalara bakalım.
1.Aşama:
Hangi konuda bilgi edinmek, hangi konuyu öğrenmek istediğinizi seçin. Bu konu hakkında verilen örnekleri kafanızda canlandırın ve bu sayede mantığını anlamaya çalışın
2.Aşama:
Çalıştığınız konuyu küçük bir çocuğa anlatırmış gibi cümleler kurarak ifade etmeye, cümle kurmaya çalışın. Karışık ve uzun cümlelerden uzak durup basit şekilde cümleler kullanın. Bunları yaparken en iyi yöntem elbette karşınızdaki kişiye anladıklarınızı anlatmaktır. Birine bir konuyu anlatmanın da en iyi yolu basit cümleler kurmak olduğu için bu yöntemle kendiniz de anlayacaksınız.
3.Aşama:
Ne kadar rahat ve basit cümlelerle ifade etmeye çalışsanız da anlamadığınız noktalar olacaktır. Bunları not alın. Anlatmaya çalışırken basit şekilde ifade edemediğiniz kısım belli ki anlamadığınız kısımdır. Bunu anlamak için tekrar konuya dönün. Feynman tekniğinin en iyi kısmı da anlaşılmayan yeri kolay tespit etmektir.
4.Aşama:
Elinizde oluşan tüm notları toparlayın, düzene sokup inceleyin. Son hali ile yine kendinize anlatın.