Kültürlenmek Eylül Ayında Bir Başka: Gezilebilecek Sergiler

Eylül Ayında Gezebileceğiniz Sergiler.


1. Sakıp Sabancı Müzesi – Georg Baselitz, “Georg Baselitz: Son On Yıl” Sergisi

Tarih: 13 Eylül – 2 Şubat 2025

Yer: Sakıp Sabancı Müzesi

Sakıp Sabancı Müzesi, Akbank’ın desteğiyle çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden Alman ressam, baskı sanatçısı ve heykeltıraş Georg Baselitz’in eserlerine ev sahipliği yapıyor.  Sanatçının yakın geçmişte ürettiği yüze yakın büyük boyutlu resim ve heykelden oluşan sergi, SSM’nin tüm galeri alanlarında ve bahçesinde yer alacak.

2.Grand Pera – Frida Kahlo, “Frida Kahlo’nun Günlükleri”

Tarih: 28 Eylül – 26 Ekim 2024

Yer: Grand Pera, Beyoğlu

İstanbul Kültür Yolu Festivali, ünlü sanatçı Frida Kahlo’nun kişisel dünyasına derinlemesine bir yolculuk sunan Frida Kahlo’nun Günlükleri sergisini ziyaretçileriyle buluşturuyor. Bu özel sergi, Kahlo’nun günlük yazıları ve çizimleri aracılığıyla sanatçının içsel dünyasını, acılarını ve tutkusunu gözler önüne seriyor.

3.Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar

Tarih: 20 Eylül 2023 - 29 Eylül 2024

Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar sergisinin küratörlüğünü Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı üstleniyor. Ömer Koç Koleksiyonu’nda yer alan çeşitli nadide eserlerden oluşan sergi, İstanbul’un Osmanlı payitahtı olduğu, 15. yüzyıldan 20. yüzyılın ilk çeyreğine uzanan bir zaman dilimini kapsıyor. Şehrin zengin bir görsel kaydı niteliğindeki sergide geniş açılı İstanbul manzaralarını gösteren tablolardan gravürlere, nadir kitaplardan albümlere, panoramik fotoğraflardan Yadigâr-ı İstanbul objelerine 100’ün üzerinde eser yer alıyor.  

4. Renk’le Yaz - 4 | Cadde160 Art Gallery

Tarih: 5 Temmuz - 9 Eylül 2024

Yer: Cadde160 Art Gallery

6. Âtıl Mekânlara Odaklanan Bir Proje: ‘Yıkıntılar Arasında’ Sergisi

Tarih: 12 Eylül 2024’e Kadar Açık

İsmini ve ilhamını Zabel Yesayan’ın aynı adı taşıyan kitabından alan ‘Yıkıntılar Arasında’ projesi, Culture Civic desteğiyle bağımsız sanatçılardan oluşan bir sergiyle hayata geçiyor. Proje, İstanbul’un Balat, Fener, Ayvansaray, Hasköy, Tarlabaşı, Dolapdere, Kurtuluş ve Samatya gibi semt ve mahallelerindeki âtıl mekânlara odaklanıyor. Proje, bu mekânların yıkımı üzerinde etkili olan politik şiddetin tarihsel, toplumsal, ekonomik ve siyasal sebeplerini ve boyutlarını araştırıyor.Proje kapsamında bu yıkımları ele alan 11 bağımsız sanatçı ile yapılan sergi, 23 Ağustos’ta Barın Han’da açıldı.

7. Summer Edition Vol. III | EArt Galeri

Tarih: 10 Ağustos – 15 Eylül 2024

Yer: EArt Galeri

8. Brieflyart – Karma Sergi, “Duydun Mu?”

Tarih: 31 Ağustos – 20 Eylül 2024

Yer: Brieflyart, Beyoğlu

Brieflyart Galeri’de gerçekleşecek “Duydun mu?” sergisi, medyadan ve popüler kültürden esinlenen sekiz sanatçının eserlerini bir araya getiriyor. Ercan Filiz, Burcu Filiz, Buket Ada Kılıç, Halil Eren, Özge Günaydın, Pınar Bora, Esra Meral ve Mihriban Mirap’ın tüketim toplumunun sanat üzerindeki etkilerini irdeleyen eserleri, sanat tarihçisi Aslı Bora’nın küratörlüğünde sunuluyor.

9. OG Galeri – Defne Cemal, “Nemli Mavi”

Tarih: 5 Eylül – 12 Ekim 2024

Yer: OG Galeri, Beyoğlu

Defne Cemal’in “Nemli Mavi” adlı kişisel sergisi, resmin temel öğeleri olan ışık, renk, biçim ve yüzey üzerinde derinlemesine bir inceleme sunuyor. Cemal, tuval üzerinde eğri ve bölme gibi temel yapılar kullanarak, yarı saydam pigment katmanlarını harmanlayarak, resimlerin görsel titreşimini artırıyor. Bu süreç, ışığın ve gölgelerin tuvaldeki etkileşimini vurgularken, kullanılan renklerin derinlik ve gerçeklik kazanmasını sağlıyor. Sergideki ortadan bükülmüş alüminyum paneller, resimlere hafif heykelsi bir boyut ekleyerek ışığın tuvalle etkileşimini değiştiriyor. 

10. Gama Gallery – Chris Calvet, “Signes”

Tarih: 18 Eylül – 12 Ekim 2024

Yer: 42 Maslak, Maslak

Chris Calvet’in “Signes” serisi, 18 Eylül – 12 Ekim tarihleri arasında Gama Gallery’de sanatseverlerle buluşuyor. Calvet, doğa ve elementlerden ilham alarak yarattığı bu özgün seride, asırlık Çin kaligrafi sanatına yenilikçi bir bakış açısı getiriyor. Kaligrafik kompozisyonları, serbest kaligrafi teknikleri ve saf pigmentlerin renk oyunlarıyla zenginleştirilmiş geometrik yapılar, doğa ile insan arasındaki derin bağı vurgulayan sembollerle birleşiyor.

11. 'Evvel' | Ruzy Gallery

Tarih: 15 Eylül 2024'e Kadar Açık.

Yer: Ruzy Gallery

Modern ve çağdaş sanata odaklanan, farklı disiplinlerden sanatçıların eserlerini sergilemeyi amaçlayan Ruzy Gallery, yeni karma sergisi “Evvel” ile sanat ve matematiğin ortak diline farklı bir bakış sunuyor. Küratörlüğünü Begüm Güney’in üstlendiği karma sergi, Suat Akdemir, Mahmut Aydın, Nazan Azeri, Melis Buyruk, Mahmut Celayir, Leyla Emadi, Tom Fellows, Gülfem Kessler, Başak Özocak ve Jake Michael Singer’ın eserlerini bir araya getiriyor.  “Evvel” ile sanatın dilinden varoluşun kökenini sorguluyor, plastik sanatlarla matematiğin ilişkisini inceliyor, insanın matematiğine odaklanıyoruz.

12. Andy Warhol, “Warhol’un Dünyası – Pop Art’ın İkonu”

Tarih: 28 Eylül – 31 Aralık

Yer: Atatürk Kültür Merkezi, Beyoğlu

“Warhol’un Dünyası – Pop Art’ın İkonu” sergisi, Andy Warhol’un etkileyici sanat dünyasını ziyaretçilere sunuyor. Sergi, Pop Art hareketinin öncüsü Warhol’un ikonik eserleriyle sanatseverleri renkli ve çarpıcı bir yolculuğa çıkarıyor. Campbell çorba kutularından Marilyn Monroe portrelerine kadar geniş bir yelpazede sergilenen çalışmalar, Warhol’un kültürel etkisini ve sanat dünyasına katkılarını vurguluyor. 

13. Özgür Bir Ruha Pranga Vurulamaz!

Tarih: 5 Eylül-21 Eylül 

Sanatçı Canan Maktal’ın, Dilek Maktal Canko küratörlüğünde gerçekleşecek olan 'Özgür Bir Ruha Pranga Vurulamaz!' isimli ilk kişisel sergisi 5 Eylül - 21 Eylül tarihleri arasında Labirent Sanat'ta olacak. Sergi, kadınların tarih boyunca eril güce karşı toplumsal alanda kendilerine yer açma mücadelesini ve bu mücadelenin günümüzde de devam eden izlerini gözler önüne seriyor. 

14. Kenan Işık, “Zamanın Ardından İstanbul – Roma”

Tarih: 21 Mayıs – 13 Ekim 2024

Yer: Kalyon Kültür, Şişli

Zamanın Ardında sergisi, sanatçı Kenan Işık’ın eserleri aracılığıyla Roma ve İstanbul’un ortak tarihsel serüvenini keşfe çıkıyor. Küratörlüğünü Aslı Bora’nın yaptığı sergide, Işık’ın resim, heykel ve enstalasyonları, izleyiciyi bu iki şehrin kolektif mekân kodlarını yeniden kurmaya davet ediyor. 

15. Decollage Art Space – Fevzi Karakoç, “Ve Kırmızı”

Tarih: 2 Ekim – 3 Kasım 2024

Yer: Decollage Art Space, Kadıköy

Decollage Art Space, yeni sanat sezonuna Prof. Dr. Fevzi Karakoç’un “Ve Kırmızı” sergisiyle güçlü bir başlangıç yapıyor. 3 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek sergide, Karakoç’un özgürlükçü yaklaşımını yansıtan eserleri, kırmızı rengin enerjisiyle öne çıkıyor. Anadolu kültüründen ilham alan sanatçı, eserlerinde at imgelerini ritmik bir düzen içinde ve perspektifsiz bir biçimde kullanarak görsel bir müzikalite yaratıyor.

16. Arter – Karma Sergi, “Farz Et Ki Sen Yoksun”

Tarih: 29 Aralık 2024’e Kadar Açık.

Yer: Arter, Dolapdere

400’e yakın sanatçının eserlerinin yanı sıra anonim eserler ve seri üretimler gibi çeşitli öğeleri içeren “Farz Et Ki Sen Yoksun”, bir koleksiyonerin hayallerinin ve gerçekleştirdiklerinin ev içindeki nesnelerden müzeye taşınmasının imkanlarını araştırıyor.

17.Salt – Karma Sergi, “Tasarımcının Notu”

Tarih: 11 Eylül 2024 – 2 Şubat 2025.

Yer: Salt, Beyoğlu

Salt Beyoğlu’nda 2 Şubat’a kadar ziyaret edilebilecek olan “Tasarımcının Notu” sergisi, Türkiye’de grafik tasarımın 20. yüzyılın son çeyreğinde geçirdiği dönüşümü, kitaplar üzerinden ele alıyor. Eda Sezgin’in küratörlüğünde hazırlanan sergi, 1970’lerin sonlarından 1990’lara uzanan süreçte grafik tasarımcının kültürel yayıncılık sahnesinde belirleyici bir aktör olarak öne çıkışını, kitap tasarımının bir bütün olarak evrimini inceliyor. 

18. Ara Güler Müzesi – Ara Güler, “Bir Avuç Güzel İnsan”

Tarih: Süresiz

Yer: Ara Güler Müzesi, Bomonti

Ara Güler’in erken yaşlarda başlayan edebiyat merakından yola çıkarak fotoğraflamaya başladığı Türkiye ve dünyanın önde gelen edebi figürlerine ait portreleri içeren “Bir Avuç Güzel İnsan” başlıklı sergi, Ara Güler Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.