"Kupa Beyi" TOFAŞ - 1

TOFAŞ Spor Kulübünün kuruluş hikâyesi.

1973 Yılında Bursa'da kurulan TOFAŞ Spor Kulübü'nün geçmişine ve geleceğine birlikte göz atalım. TOFAŞ Spor Kulübü, TOFAŞ'ın sosyal sorumluluğu ve spor faaliyetinin büyümesi amacıyla ortaya çıktı. 

TOFAŞ'ın personel müdürlüğünü yapan Yalçın İpbüken sporcu kökenli bir kişidir. Galatasaray'da basketbol oynamış, genç milli takım formasını giymiştir. Bu nedenle fabrikanın temel sportif etkinliklerinin organize edilmesinde başrol oynar.  

Yalçın İpbüken bir iş günü sonrasında Koç Holding'in avukatı Bilgin Özsun ile beraber Gemlik'te bulunan bir restoranda yemek yer. O sırada Bilgin Bey'in eski arkadaşı Birol Öngör ile tanışır, Öngör aynı zamanda kolejli milli bir basketbolcudur. İpbüken ve Öngör'ün dostluğu o gün başlar ardından birlikte basketbol oynamaya başlarlar

(TOFAŞ Fabrikası, 1970'li yılların başında çalışanlar arasında düzenlenen voleybol maçından bir görüntü)

Daha sonra iki Koç grubu şirketi olan TOFAŞ - MAKO arasında voleybol maçı oynanacaktır ancak TOFAŞ'ta hiç lisanslı sporcu yoktur MAKO'da ise çoğu oyuncu lisanslı sporcudur ve tabii ki MAKO maçı 3-0 kazanır. Bu olay o gün için kötü olsa da TOFAŞ için bir şeylerin başlangıcı olacaktı.

Koç Holding'in üst düzey yöneticilerinden Bernar Nahum, Bursa'ya gelir. Önce ziyaret ettiği MAKO'da ona maçtan söz ederler. Daha sonra TOFAŞ'ı ziyaretinden ardından Çelik Palas'ta TOFAŞ'lı yöneticiler ile yemek yenir. Bu yemekte Bernar Bey sözü dönüp dolaştırıp voleybol maçına getirir ve sorar:

'Kuzum koca TOFAŞ, küçücük MAKO'ya nasıl yenilir? Bu nasıl olur? Bu işten kim sorumludur?'

Hemen Yalçın İpbüken söze atılır, kendisini sorumlu olduğunu fakat MAKO voleybol takımını profesyonellerden kurulu olduğunu anlatmaya çalışır ama Bernar Bey ikna olmaz. Yalçın İpbüken 'Gerekirse biz en iyisini yaparız efendim.' der. Buna Bernar Bey'in yanıtı şöyle olur:

''Yap da göreyim''