"Kupa Beyi" TOFAŞ - 3

TOFAŞ Spor Kulübü'nün kuruluş hikâyesi.

O dönemki mevzuat gereği yeni kulüplerin müsabakalara katılması için en az bir sezon faaliyet göstermeleri gerekmektedir. Sezonda basketbola ülke genelinde yatırım yapan ve II.Deplasmanlı Basketbol Ligi'ne terfi etmek isteyen takım sayısı sınırlıdır. Ve TOFAŞ II. Lige çıkmak istemektedir. Ama kurallar gereği bir sezon beklemesi gerekir.

Bu nedenle TOFAŞ'lı yöneticiler bir arayış içine girerler. İlk başvurulan kulüp DSİ Nilüferspor olur. 1961 yılında kurulan DSİ Nilüferspor sadece futbol branşında faaliyet gösteren bir kulüptür. Futbolcular DSİ bünyesinde memur olarak çalışmaktadırlar. DSİ, her yıl Bursa Şampiyonası'nda Merinos'la çekişen nitelikte bir takımdır. Ama ne yazık ki bir kamu kuruluşu olduğu için başarılarına rağmen kentten yeterli destek görmemektedir.

1971 yılında DSİ I. Bölge Müdürlüğü görevine sonradan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı da yapan Erdem Saker gelir. Ve Erdem Saker o yıl şampiyon olan futbol takımını ligden çeker. Ve futbolun dışında sekiz amatör branşta faaliyet göstermeyi hedefleyen bir yapılanmaya girer. Bu süreçte TOFAŞ'lı yöneticiler, DSİ Nilüferspor'u devralmak istediklerini dile getirirler. Ama Saker bu konuya kulübün devam edeceğini belirterek olumsuz yanıt verir. Sonuçta TOFAŞ, SAS kulübü ile görüşmeye başlar. Bu görüşmeler olumlu gelişir ve birleşmeye, daha doğrusu SAS kulübüne katılmaya karar verilir. SAS'ın kısa öyküsü de şöyledir:

25 Eylül 1957 tarihinde, Bursa Maarif Müdürü Hüsamettin Arkan, Bursa Beden Terbiyesi Bölge Müdür Vekili Faik Tinel, Erkek Sanat Enstitüsü Beden Eğitimi Öğretmeni Muammer Akbaş ve Beden Terbiyesi Atletizm Ajanı Yavuz Bozkurt tarafından Bursa Valiliği'ne verilen bir dilekçe ile Bursa Atletizm İhtisas Kulübü kurulur. Bu kulüp 19 Nisan 1972 tarihinde yaptığı genel kurul ile adını Bursa Su Sporları, Atletizm ve Sportif Oyunlar Gençlik Kulübü (SAS) olarak değiştirir. O dönem kulüp başkanlığını Hüseyin Canova yapmaktadır.

03.12.1974 tarihi İçişleri Bakanlığı'na Bursa Valiliği tarafından yazılan TOfAŞ Spor Kulubü'nün feshedilerek SAS kulübü ile birleştiğini ve TOFAŞ SAS Kulubü'nün doğduğunu belgeleyen yazı

TOFAŞ'ın, SAS'la birleşme önerisi üzerine 31 Ekim 1974 tarihinde SAS olağanüstü genel kurul yapar. SAS'ın bu genel kurulunda Ahmet Baytekin Divan Başkanlığı'nı, Mahmut Gündoğdu Divan Başkan Yardımcılığını ve Ersin Taş da Divan Katipliğini yapar. Bu genel kurulun 01 Kasım 1974 tarihli toplantı tutanağında SAS Kulübü, TOFAŞ Spor Klübü Derneği'nin SAS'a katılımını oy birliği ile kabul eder. Yine aynı toplantıda kulübün adının TOFAŞ SAS olarak değiştirilmesine karar verilir

25.09.1957 tarihinde Bursa valiliğine verilen Bursa Atletizm İhtisas kulubü kurulması ile ilgili dilekçe