Kurtarıcı Kompleksi
Herkese iyilik yapmak her zaman doğru değildir. Belki de Kurtarıcı Kompleksin vardır.
Kurtarıcı (Mesih) Kompleksi nedir?
Hepimiz yaşlıya, çocuğa, hamileye ve hatta bu özel durumlardan biri olmadan da insanlara yardım ederiz. Yardımseverliği eğer ileri seviyeye taşıdıysak o kişinin kahramanı, kurtarıcısı gibi hissederiz. Bu his aslında oldukça güzeldir. Öyle ki süper kahramanların olduğu filmlerdeki herkese yardım edebilme ve sonrasında kahraman olma düşüncesi bizi hep cezbetmiş, sonrasında ise filmler gişe rekorları kırmıştır. Fakat bu yardımseverliği ya da kurtarıcılığı kendimize görev bilsek ne olurdu?
Kurtarıcı (Mesih) kompleksi veya beyaz şövalye sendromu diye adlandırılan bu psikolojik durum, karşınızda yardıma muhtaç birini gördüğünüzde ona yardım etmek kadar basit değildir. Bu kişilerde, yardımı kendilerinde zorunlu görmek, sadece kendilerinin bu sorunu çözebileceğine inanmak, kaderinin onu seçtiğine inanmak vb. düşünceler oluşmaktadır.
Mesih kompleksine sahip insanlar, kurtaracaklarına inandıkları mağdurlara iyi veya kötü olabilirler. Yani kurtarmak isterken aslında zarar verebilirler. Üstelik bu zarar sadece karşılarındakilere değil kendilerine de olabilir. Örneğin bir kadına, ağır eşyalarını taşımak için yardım etmek istediğini söyleyen adam, kadının ters sözleri ile karşılaşabilir. Kadın adamdan korkmuş, adam da kadının sözlerinden alınmıştır.
Kurtarıcı (Mesih) Kompleksi’nin belirtileri nelerdir?
-Yardım edebilecek tek kişinin kendisi olduğunu düşünmek
-Kaderinin ona çağrı verdiğini sanmak
-Aşırı derecede kişisel fedakârlıklar yapmak
-İnsanları değiştirmeye çalışmak
-Her zaman çözüm bulma gereksinimi
Kurtarıcı (Mesih) Kompleksi en çok kimlerde, neden olur?
Bu bireyler iktidar arayışındayken kendilerini iktidar sahibi görmekten olabildiği gibi, kullanıldıklarını düşünüp, güçlü olma-kahraman olma takıntısından dolayı da kompleks içinde olabilirler.
Konuya cinsiyet olarak da bakalım. Bu komplekse en çok, tahmin edebileceğiniz gibi erkekler sahip. Toplumun bizlere verdiği roller, masallardaki kahraman ‘şövalye’ler veya prensler, dizi ve filmlerdeki kurtulmayı bekleyen kadını kurtarıp kahraman olan erkekler, büyük aşk hikâyelerinde sevdiği kadın için her şeyi yapan erkekler, destanlarda isimleri geçen büyük kahramanlar gibi sebepler erkeği güçlü olmaya, kahraman olmaya itmektedir. Bunların aksine ezildiğini, kullanıldığını düşünen veya halk arasında beceriksiz denilen erkekler de kendilerini kanıtlamak için çıktıkları yolda kendilerine aşırı inanıp bu psikolojik duruma düşebilmektedir.
Kurtarıcı (Mesih) Kompleksi’den kurtulmak için ne yapılmalı?
Mesih Kompleksine sahip insana öncelikle yardım ile kurtarıcı kompleksi farkını bilmesi ve yardımda aşırıya kaçmaması öğretilmeli ve bu konuda destek sağlanmalıdır. İnsanlar dertlerini anlatırken kendisini tutabileceğinin, o insanların da kendi sorunlarını çözebileceğinin anlatılması gerekir. Daha sonra ise kendi sorunları ile ilgilenmesi önerilebilir. Elbette bunlar bir psikolog eşliğinde yapılacak şeylerdir.