Kurumsal Kimlik Nedir? Kurum Kimliğinin Unsurları

Bir kurumu diğer kurumlardan ayırmaya yardımcı olan kurumsal kimlik kavramı nedir? Kurumsal kimliği oluşturan unsurlar nelerdir?

İnsanların bir kimlik inşa etmeye ihtiyacı olduğu gibi, kurumların da kendi kimliklerini oluşturma ihtiyaçları vardır. Kurumsal kimlik kısaca bir şirketin, kurum veya kuruluşun özgünlüğünü, kültürünü, karakterini paydaşlarına yansıtmasıdır yani kurumun kimliğinin dışa vurumudur.

Kurumların kendine özgü, etkileyici ve özenli bir kurumsal kimlik oluşturması, paydaşları tarafından kurumun tanınırlığını ve ayırt edilebilirliğini arttırır aynı zamanda kuruma bir saygınlık kazandırır. Kimlik tasarımının markayı yansıtması önemlidir. Kurum faaliyetlerinden önce oluşturulması daha sonradan yaşanabilecek kimlik karmaşasının önüne geçer. Bu nedenle planlı, üzerine düşünülmüş bir şekilde tasarlanması önemlidir.

Kurum Kimliğinin Unsurları

Kurum kimliğinin 4 unsuru da birbiriyle ilişkilidir yani birbirlerini tamamlarlar. Birinde var olan sorun diğer unsurların hayata geçmesinde yaşanabilecek durumları olumsuz etkiler. Bu sebeple kurum kimliğinin unsurlarının her bir maddesi eksiksiz ve kurumun ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde oluşturulmalıdır.

Kurum Felsefesi: Kurumun faaliyetlerinin temelini kurumun felsefesi oluşturur. Kurum Felsefesi, bir kurumun misyon ve vizyonunun, değer ve normlarının, davranış biçimlerinin tümüdür. Bu felsefe kurum içinde çalışanlara da yansır. Dolayısıyla çalışanlar bu felsefeden etkilenir. Çalışanlar kurum felsefesini benimser ve kendi davranışlarına yansıtırsa kurum ve kurumun paydaşları da olumlu etkilenecektir.

Çok karıştırılan iki kavram olan misyon ve vizyon kavramı bu maddenin ana hareket noktalarından biridir.

Misyon: Kurumun veya organizasyonun ana amacıdır.

Vizyon: Kurumun amacı doğrultusunda ulaşmak istediği hedeftir.

Kurumsal Davranış: Kurum felsefesinden özellikle kurum kültüründen hareketle oluşur. Kurumun etik değerleri, çalışanlarının davranışları, değer ve yargıları, paydaşlarına karşı davranışları gibi konular kurumsal davranışı oluşturur.

Kurumsal İletişim: Kurumun iç ve dış paydaşlarıyla olan ilişkisi ve iletişim şeklidir. Yani kurumun çalışanlarıyla olan iletişiminden, kurumun iş birliği içerisinde olduğu tüm çevrelerle olan iletişime kadar uzanan bir kavramdır. Kurumun itibarını oluşturur.

Kurumsal Dizayn: Kuruluşun bütün görsel faaliyetleridir. Logo, renk, yazı, tipografi, mimari dizaynı vs…

·       Logo: Kurumun misyon ve vizyonuna, amacına uygun ve akılda kalıcı bir logo tasarımı yapılmalıdır.

·       Renk: Kullanılacak renkler yine kurumun amacına göre yani çeşitli stratejik fikirler sonucunda seçilmelidir. Kurumun var olduğu her türlü mecrada seçilen renklerin kullanılması yine ayırt edilebilirlik ve bilinirlik noktasında kuruma fayda sağlayacaktır.

·       Kurumsal Yazı Fontu: Kurumsal yazı fontuna sahip olunmalıdır. Kurumsal sunumlarda, kurumun web sitesi gibi kurumun kendisine ait olan kanallarda belirlenen font kullanılmalıdır. Kurumsal yazı fontuna sahip olmakta yine kurumun tanınırlığını arttırır.

·       Mimari Dizaynı: Kurumun hedefleri doğrultusunda oluşturulmuş bir mimari dizayna sahip olması önemlidir. Kurumsal kimlik unsurlarıyla uyumlu bir şekilde oluşturulmalıdır.

Sonuç olarak, kurum kimliği bir kurumun her şeyidir. Kurum kimliğinin her bir unsuru birbiriyle bağlantılıdır dolayısıyla birbirini destekleyecek şekilde organize edilmelidir. Kimlik, bir kurumun diğer kurumlardan ayırt edilebilmesini kolaylaştırır. Doğru oluşturulmuş kimlik tasarımı kurumun çalışanları ve paydaşları tarafından ''itibarlı'' ''güvenilir'' ''profesyonel'' olarak algılanmasını sağlayacaktır.