Kutsal Üçlü

Rönesansın en önemli isimlerinden Masaccio'nun Kutsal Üçlü eserini inceleyelim.

 (Kapak fotoğrafı: Masaccio, Kutsal Üçlü, yak. 1427, fresk, 667 x 317 cm (Santa Maria Novella, Floransa, İtalya))

Massaccio, Rönesans'ta Brunelleschi'nin perspektif uygulamasını resim sanatına dahil eden ilk ressamdı. Bunu Floransa'daki Santa Maria Novella'daki Kutsal Üçlü freskinde yapmıştır. Kilisenin içindeki duvarlardan birinde yer alan tablonun adı üç temel figürden oluşur: Çarmıhtaki İsa, İsa'nın arkasında Tanrı ve Kutsal Ruh. Tanrı arkadaki bir platform üzerinde dururken gösterilmektedir. Aynı zamanda altta Meryem ve Aziz Yuhanna da bulunmaktadır.


Resme bakacak olursak, bir nevi piramidal şekilde ele alındığını görmekteyiz. Bu ele alınış ile Masaccio, kutsal üçlünün nasıl başladığını görmemizi sağlamaktadır. Masaccio bu uygulama ile ufuk noktasını derin bir şekilde uygulayarak bizi İsa'nın gövdesine hapseder. Aynı zamanda uygulanan kasetli tavan, beşik tonozlar, pilasterler ve sütunlar bir Roma Zafer Takı etkisini de verir. Bu durum rönesansın en ileri anlatımıdır. Masaccio'nun bu freskteki en önemli uygulaması, tek noktalı doğrusal perspektifi kullanmasıdır. Haç, izleyicinin göz hizasındadır. Bu bakış bize mekanın devamı olduğu hissini yaratmaktadır.

(Masaccio, Kutsal Üçlü, Mezarının ayrıntıları c. 1427, fresk, 667 x 317 cm (Santa Maria Novella, Floransa, İtalya))

Masaccio, freskten aşağıya doğru gözlerimizi indirdiğimizde, bir mezarın detaylarını görmemizi sağlar. İskeletin bulunduğu alanda kendine ait bir girinti uygulanmıştır. İskeletin üzerinde "Io fu ga quel che voi sete, e quel chi son voi aco sarete" yazan bir yazıt vardır.

“Bir zamanım yoktu; Ben ne isem, sen de öyle olacaksın." Bu yazı bütün insanlara dünyanın ölümlü olduğuna ve hepimizin son yolculuğunun ölüm olduğuna vurgu yapmaktadır. Masaccio, yer yanılsamasını ustalıkla yaratmak için mezar sahnesini uygulamıştır. Masaccio, gelişmiş anlatım tarzıyla Rönesans'ın öğretilerinde en etkili isimlerden biri olmuştur. Bu durum büyük Rönesans'ın temellerinin atılmasında rol oynamıştır. Masaccio, büyük Rönesans sanatçılarının rol modeli olarak ele alınan bir sanatçıya dönüşmüştür.