Letterboxd'nin Kuzeni: TV Time

Dizi ve Film Tutkunları için Takip Platformu: TV Time.

Günümüzde, televizyon dizileri ve filmler bizler için sadece eğlence aracı olmaktan çıkıp bir tutku hâline geldi. Biz izleyiciler, artık favori dizilerimizi takip etmeden ya da senaryonun ardını merak etmeden duramıyoruz. İzlediğimiz bir filminde etkisinde dahi kaldığımız olabiliyor. Dizi veya film fark etmeksizin dönüp tekrar tekrar izlediğimiz zamanlar da olabiliyor.


Sizlere izlediğiniz her bir dizi bölümü ve filmin kaydını tutabileceğiniz, takibini sağlayabileceğiniz, dizi ve film dünyasında ne var ne yok öğrenebileceğiniz TV Time adında bir platform var. Dizi, film, TV şovları, anime ve çizgi dizi (çizgi film) fark etmeksizin hatta bunların spin-off'larına ve webisodelarına kadar bulabiliyor ve takibini sağlayabiliyoruz. Bu saydıklarımın yanı sıra burayı bir sosyal ağ olarak da düşünebiliriz, çünkü bir profil oluşturuyor hatta favori film ve dizilerinizin karakterleriyle özelleştirebiliyorsunuz, rozetler (Keşif rozetleri ve bağımlılık rozetleri olmak üzere ikiye ayrılıyor.) kazanabiliyorsunuz, insanlarla takipleşebiliyorsunuz, yapımlara puan verebiliyor, yorum yapabiliyor ve emojilerle tepkinizi belli edebiliyorsunuz. Çoğumuz bu konsepti Letterboxd'den biliyoruz fakat her ne kadar film tarafında vazgeçilmez olsa da dizi tarafında eksik kalıyor. Bazı dizileri bünyesinde bulunduruyor fakat TV Time gibi bir dizi sistemi olmadığından ve dizileri birer film gibi tanıdığından işlevsiz kalıyor. Hadi gelin bu dopdolu TV Time'a biraz yakından göz atalım.

TV Time 2011 yılında TVShow Time adıyla çıkışını yapmış ve 10'dan fazla dil seçeneğiyle dünyanın birçok yerinde kullanılmakta olan bir platform. Web, Android ve iOS üzerinden rahatlıkla erişim sağlanabilmekte. Uygulama marketlerinde "Boşuna indirmeyin dizi & film izlenmiyor." yorumlarına denk geldiğim olmuştu, onun için aklında soru işareti kalacak kişiler adına söylemek istiyorum; evet, bizlere izleme imkanı sunmuyor, bütün marifeti ilk paragrafta anlattıklarım kadar. Arayüzünde 4 adet kategori bulunuyor. Bunlar sırasıyla; Diziler, Filmler, Keşfet ve Profil kategorileri. Her bir kategoriden bahsedeceğim sizlere.

Uygulama ve websitesi arayüzü birebir aynı. Bizleri ilk olarak keşfet kategorisi karşılıyor. Yukarıdaki arama çubuğundan dizi ve film araması yapabiliyoruz. Çok çok nadir olarak sonuç çıkmayabiliyor, şahsen ben 1 ya da 2 kere karşılaştım, onun dışında aradığım birçok yapıma ulaştım. Burada önerilen diziler ve filmler ile beraber gündemdeki diziler ve filmleri de ayrıca görebilmekteyiz. Ayrıca filtreleme yaparak istediğimiz türden arama yapabiliyoruz.

Algoritma oldukça etkili çalışıyor, çünkü yukarıdaki görselde önerilenler kısmında bana sunulan önerilerde, son zamanlarda Nickelodeon ve Disney Channel'da izlediğim çocukluk yapımlarını eklediğim için benzer tarzdaki içerikler yer alıyor ve aralarında sıkışıp kalmış bir Black Lightning bulunuyor :)

Diziler kategorisini açtığınızda mevcut olarak izlediğimiz dizilerde en son kaldığımız bölümler listeleniyor, yukarı kaydırdığımızda bitirmiş veya mevcut olarak izlediğimiz dizilerin olduğu izleme geçmişini görebiliyoruz. Yan sekmeye geçtiğimizde ise yine mevcut olarak izlediğimiz ya da takip listemizde olan dizilerin yaklaşan sezonlarını, bölümlerini görüyoruz.

Filmler kategorisini açtığımızda da ilk olarak izleme listemizdeki filmleri görüyoruz, yan sekmede diziler kategorisinde olduğu gibi yaklaşanlar sekmesi var ve burada listemizde olan fakat çıkışını yapmamış yaklaşan yapımları görüyoruz. Son olarak profil kategorisi var.

Arayüzün sol üst tarafında kazandığımız rozetler, takip edilen & takipçi ve yorumlarımız ile alakalı bildirimleri görebildiğimiz bir kısım var. Sağ üstten ayarlara, profilmizi paylaşmaya ve yardım merkezine ulaşabiliyoruz. Düzenle kısmından çok profil fotoğrafı, kapak fotoğrafı ve birkaç kişisel bilgi dışında kişiselleştirme seçeneği bulunmuyor. Aşağıya indiğimizde bizim için en önemli kısım olan istatistiklerimiz, oluşturacağımız listeler, izlediğimiz ve listemize aldığımız diziler ile filmler, favori dizi ve filmlerimizi ekleyebilmemiz için de favoriler kısımları bulunuyor. Gördüğünüz üzere dizi ve filmlerin istatistikleri ayrı tutuluyor. Eğer daha önce izlediğiniz bir diziyi veya filmi tekrar izlediyseniz +1 izlenme olarak güncelleyebiliyorsunuz.

Letterboxd'yi neredeyse hiç kullanmıyorum. TV Time ise biraz biraz. Platformların sosyal özelliklerini hiç kullanmıyorum, açıkçası. Ancak platformları kullananlar ya da yüklemeyi düşünenler, beni takip etmek isterseniz aşağıya TV Time ve Letterboxd profil bağlantılarımı bırakıyorum.

TV Time

Letterboxd


Seyirle Kalın ^^