Liderlik Matrisi ve Liderlik Tarzları

En etkili liderlik tarzı nedir?

İş hayatında bazı liderler, liderlik matrisine göre yaptıkları işin kendisine odaklanırlar, bazıları ise çevrelerindeki kişilerle olan ilişkilerine odaklanırlar. Bazı liderler ikisine birden odaklanmayı tercih edebilirler. Bazılarının ise yukarıda bahsedilen odaklar ile alakası olmaz. Liderlik matrisi adı verilen araç bu yaklaşımları öğrenebilmek için kullanılır.

Liderlik matrisine göre liderlik tarzları dört gruba ayrılmaktadır:

1- İlgisiz Lider

2- İlgili Lider

3- İşe Adanmış Lider

4- Bütünleştirici Lider


1. İlgisiz Lider

Bu liderlik tarzındaki kişiler; iş yaşamında sorumluluk almak istemezler, iş yerindeki kurallara bağlıdırlar, iş performansları düşüktür, çevresinde oluşan değişimlere direnirler, çalışma ortamındaki işlerin yapılmasını zorlaştırırlar.

2. İlgili Lider

Bu liderlik tarzındaki kişiler; iş yaşamında çatışmaları önlerler, sıcakkanlı ve naziktirler, çalışma ortamındaki işlerin yapılmasını kolaylaştırırlar, iş yaşamında çıkan çıktılar ile ilgilenmezler.

3. Bütünleştirici Lider

Bu liderlik tarzındaki kişiler iş yaşamında çevresindekileri amaçlara bağlı olmaları için teşvik ederler, çalışanlar ile birlikte karar alırlar, yaptıkları iş ile amaçları bütünleştirirler ve yapılan işlere uygun katılım sağlarlar.

4. İşe Adanmış Lider

Bu liderlik tarzındaki kişiler; iş ortamında çıkan çıktılar ile ilgilenirler, çevresindekileri eleştirir ve tehdit ederler, iş ortamında alınması gereken kararları kendileri alırlar, iş ortamında sevilmezler ve kendilerinden korkulur, başarıyı korkutarak sağlamaya çalışırlar ve sadece astlar ile iletişim kurmaktadırlar.


Yukarıda bahsedilen liderlik tarzlarında en etkin liderlik tarzı bütünleştirici liderlik tarzı kabul edilmektedir. Bu tarzın kabul edilmesindeki nedenler arasında bütünleştirici liderlerin hem iş yaşamında çalışan kişileri düşünmeleri hem de çalıştıkları iş yerinin performansını düşünmeleri sayılmaktadır.