LinkedIn Nasıl Etkili Kullanılır?

LinkedIn Nasıl Etkili Kullanılır?

LinkedIn, profesyonel, sosyal ve kariyer ağları için en iyi çevrimiçi sitedir. 2021 itibariyle 200'den fazla ülkede 740 milyondan fazla üyesi bulunan LinkedIn, ofisinizden ayrılmak zorunda kalmadan profesyonel ağ oluşturma sürecini kolaylaştırır.. Bireyler LinkedIn'i profesyonel ağ oluşturma, bağlantı kurma ve iş arama için kullanırken, şirketler bunu işe almak ve şirket bilgilerini potansiyel çalışanlarla paylaşmak için kullanır. LinkedIn, iş arama için de harika bir sitedir. LinkedIn'i etkili bir şekilde kullanmayı öğrenebilir, iş aramak ve kariyerinizi geliştirmek için kullanmanın en iyi yolunu bulabilirsiniz. Aşağıda, LinkedIn'in sunduğu tüm kaynaklardan ve araçlardan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacak ve LinkedIn'in etkili bir şekilde nasıl kullanılacağına dair bazı hızlı ipuçları bulacaksınız...

LinkedIn'e Başlayın

LinkedIn'i kullanmaya başlamanın hızlı ve kolay olduğunu göreceksiniz. Bir hesaba kaydolarak başlayın, çevrimiçi profilinizi oluşturun ve bir profil fotoğrafı ekleyin. Site iki ana üyelik sunar: Temel ve Premium.

Temel hesap, mesajlaşma, profil oluşturma ve iş ilanlarına başvuru yolları gibi özellikler sunarken, Premium hesaplar, çevrimiçi varlığınızı genişletmek ve hizmetten daha fazla yararlanmanıza olanak sağlayan çeşitli özellikler ve kaynaklar içerir.


Profesyonel Bir Fotoğraf Seçin

Profilinizi görüntüleyen herkes üzerinde iyi bir izlenim bırakmak istiyorsanız seçtiğiniz fotoğraf, bu açıdan önemli rol oynar. Sıradan bir çekim yerine profesyonel görünümlü bir fotoğraf tercih etmelisiniz. Pahalı bir vesikalık fotoğraf koymanız gerekmez, ancak LinkedIn profil resminiz için doğru kıyafetleri, arka planı, aydınlatmayı vb. seçerseniz daha profesyonel bir izlenim bırakırsınız.


İyi Bir Profil Özeti Yazın

LinkedIn profil özetiniz, özellikle yeni iş fırsatlarıyla ilgileniyorsanız, elinizden gelenin en iyisini yapma şansıdır. LinkedIn'in bu bölüm için bir karakter sınırı vardır ve bundan en iyi şekilde yararlanmak istersiniz.

Genellikle şirketler, üç ila beş kısa paragraf yazmanızı, kısa cümleler kullanmayı, jargondan kaçınmayı, anahtar kelimeler kullanmayı ve çok profesyonelce görünmeyen veya tartışmalı olabilecek herhangi bir şeyden uzak durmayı önerir. Ayrıca yazım hataları ve özensiz yazı işverene yanlış sinyal gönderir.


Profilinizi Geliştirin ve Değiştirin

Özete ek olarak, LinkedIn profiliniz iş deneyiminizi, eğitiminizi, becerilerinizi, ve ağınızdaki diğer kişilerden gelen önerileri içerebilir. Profiliniz, kendiniz hakkında yayınladığınız bilgilerde aranabilir anahtar kelimeler içerdiğinden LinkedIn'de bulunmanıza yardımcı olur. Bu anahtar kelimeleri özetinize, ilgi alanlarınıza, eski iş unvanlarınıza ve becerilerinize dahil etmek öne çıkmanıza yardımcı olabilir.


LinkedIn Profil Adresinizi Özgeçmişinize Ekleyin

Özgeçmişinize LinkedIn URL'nizi eklemek, potansiyel işverenlerin sizin, becerileriniz ve nitelikleriniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için LinkedIn'i ziyaret etmelerini kolaylaştırır. Özel bir URL oluşturmadığınız sürece LinkedIn size bir URL atayacaktır.


Mesaj ve Davetiye Gönderme

LinkedIn'e kaydolduktan ve bir profil oluşturduktan sonra, profesyonel, eğitim amaçlı veya başka bir ortak ilgi alanına dayalı olarak bağlandığınız kişiler de dahil olmak üzere bir iletişim ağı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bu hedeflerden birini veya birkaçını karşılayan kişilere kişi davetiyeleri gönderin.


Ağınız Ne Kadar Büyük Olmalı?

LinkedIn ağınızda iş arama ve kariyer ağı için etkili bir araç haline getirmek için kaç kişiye ihtiyacınız var? Kısa cevap, duruma bağlı. Doğru bağlantılar, sahip olduğunuz gerçek bağlantı sayısından daha önemlidir. İdeal olarak, iş alanınızla alakalı, sizi potansiyel olarak bir iş fırsatına götürebilecek veya değerli tavsiyeler verebilecek bağlantılara sahip olmak daha yararlıdır. 


Linkedın'de İş Başvurusu

İş arayanlar doğrudan LinkedIn'de iş arayabilir ve başvurabilirler. Ayrıca, sizi bir iş için yönlendirebilecek LinkedIn bağlantılarınızı görüntüleyebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz.

Gelişmiş kişiler veya şirket bulucular gibi hedefli aramalar kapsamınızı daraltabilir ve tam olarak aradığınızı bulmanıza yardımcı olabilir. Daha özel arama sonuçları elde etmek için gelişmiş aramayı; konuma, sektöre, mezun durumuna veya çalışan sayısına göre filtreleyebilirsiniz.


LinkedIn Rozeti Alın

LinkedIn, LinkedIn profiliniz için göz alıcı bir özel rozetle bağlantılar oluşturmanıza olanak tanıyan bir "Genel Profil Rozeti Oluşturucu" sunar. Bu rozet, kullanıcıların doğrudan web sitenizden, sosyal medya hesaplarınızdan veya elektronik özgeçmişinizden LinkedIn profilinize geçmeleri için hızlı ve kolay bir yol sağlar. Bu rozetler profil fotoğrafınızı, iş unvanınızı ve çalıştığınız şirketi içerir. Bu rozetleri web sitenizde, blogunuzda, portföyünüzde veya çevrimiçi özgeçmişinizde kullanabilirsiniz.


LinkedIn Profilinizi Güncel Tutun

LinkedIn profiliniz ne kadar eksiksiz olursa, bulunma ve iletişim kurma şansınız o kadar yüksek olur. LinkedIn profilinizi özgeçmiş gibi kullanın ve potansiyel işverenlere becerileriniz ve deneyimleriniz hakkında ayrıntılı bilgi verin. Profilinizin benzersiz URL'sini bulmayı kolaylaştırmak ve görünürlüğünü artırmak için özelleştirdiğinizden emin olun.


LinkedIn Mobil Uygulamasını Kullanma

LinkedIn Mobil Uygulamasının özellikleri arasında profil arama ve görüntüleme, yeni bağlantılar davet etme, LinkedIn yanıtlarına erişme ve işlem yapılabilir ağ güncellemeleri bulunur. Mesaj gönderip alabilir, kullanıcı veya şirket profillerini arayabilir ve hatta iş ilanlarına başvurmak için özgeçmişinizi yükleyebilirsiniz.