M. Aurelius - Kendime Düşünceler

"Yaşamını yenileyebilirsin. Daha önce yaptıklarını yeniden incele, çünkü yeni bir yaşam buna bağlıdır"

"Neyi sık sık düşünüyorsan, aklın da ona benzer bir şey olacaktır: Çünkü ruhu dolduran düşüncelerdir. Bu yüzden ruhu şöyle şeylerle doludur: Yaşamını sürdürebileceği herhangi bir yerde iyi yaşamak da mümkündür. "Fakat sarayda yaşamak mümkün müdür?" Evet, sarayda da iyi yaşamak Bir şey ne için yaratılmışsa ona doğru ilerler, var olduğunda kendi sonuna ulaşmak ama bu vardığı yer tamamen fayda ve iyilik getirir. Demek ki ki düşünebilen canlının iyiliği bir toplumdur. Biz insanlar toplum için yaratıldığı uzun zaman önce ortaya çıktığı kondu. Aşağı daha üst varlıklar için, daha üst seviyede depolar için yaratılmış açık değil mi? Yaşayan varlıklar cansızlardan, düşünebilen varlıklarsa sadece canlı olanlardan daha üstündür"


Marcus Aurelius'un KENDİME DÜŞÜNCELEReserini bugün ele alarak satın alma işlemi gerçekleştirildi. Aurelius bu eserini Germen kavimlere karşı düzenlenen bir sefer yazmaya başlarken. Bu eseri bir günlük olarak kaleme alıyor. Kendisinden önceki hükümdarları ve filozofları da eleştirdiği bu eser nasihatleri ve kaydedilip birleştirilmesi olarak görülebiliriz. Burada aynı zamanda hem kendisini sorguya çekiyor hem de vicdan muhasebesi yapıyor. ince bir kitap olmasına rağmen sürekli boyutlarda kendinizi ve yaşadıklarınızı sorgulattığınız için bitirmek için bir kaç gününüzü alabilirsiniz. Yani en azından benim için öyle olmuştu. Ben bu kitabı tamamen yabancı olduğum ve tanımadığım hiçbir insanın bir yerde tam olarak 21 yıllık hayatlarını sorguladığımda okudum.

Bazı kitaplar zihninizde ve kalbinizde bir kilit açar. Size çok büyük paralar kazandırır ve artık siz isteseniz bile zihninize ve kalbinize tekrar kilitleyemezsiniz. Bu durumun sonucu yavaş yavaş tüm hayat karşısında yabancılaştığınız hissine kapılabilirsiniz. Artık bakış açınız çok geniştir ve hiçbir şey eskisi gibi bakamaz eskisi gibi yorumlayamazsınız. insanların sizi anlamadığını ve artık çoğuna bir şey anlatmak için çabalarınızın boşuna olduğunu da gördünüz mü tamamdır. Artık kendinize yeni bir dünya yaratmış, sadece aynı veya benzer düşünce yapılarına sahip insanların alma kapanmasına varmışsınızdır. İşte artık yabancılaşmanın yanında ek olarak kendinizin de yaşamaya karşı soyutlanmaya da başladınız. Herkes ve ondan kopmaktan kopmamak için gelmişisinizdir. İşte bu kitap tam olarak böyle bir kitap. Okuduktan sonra benim için çok şey değişti. Ruhumun katkısının çok katkısı oldu. Bir çok kişisel gelişim hızının daha etkili ve kalıcı izlenme izlerini takip eder. Ve bu notları muhteşem takip etmek istiyorum:


Yalnızlığından keyif alan, dairesel bir küre olabilirsen, yalnızca sana ait olan bir hayatı, yani şimdiki zamanı yaşamayı alışkanlık edinirsen, en azından kalan günlerini dingin, asil ve tanrısal parçanla barışık geçirebilirsin.

Ölüm tarafından teslim alınacağında bedenin ve ruhunla nasıl olman gerektiğini, yaşamın kısalığını, geçmişte ve gelecekteki sonsuz zamanı, bütün maddelerin zayıflığını düşün.