Macaristan'dan İsveç'e Onay

Macaristan İsveç'in NATO üyeliğini onayladı.

Macaristan Ulusal Meclisi Başkan Vekili Sándor Lezsák, İsveç'in NATO üyeliği başvurusunun onaylanmasını sağlayan belgeyi cumartesi günü imzaladı. Belge artık imzalanması için Cumhurbaşkanlığı makamına gidecek.

İsveç'in NATO üyeliği başvurusundan Macaristan Ulusal Meclisi'nin pazartesi günü 6'ya karşı 188 oyla başvuruyu onaylamasına kadar geçen süre 21 ay sürdü. Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, başvurunun önündeki engel olarak tanımlansa da oylamadan önce milletvekillerini İsveç'in söz konusu savunma ittifakının 32. üyesi olması için oy vermeye davet etti.

(Başbakan Viktor Orbán pazartesi günü Macaristan Ulusal Meclisi'nde.)

Bunun ardından onay, yeni seçilen Tamás Sulyok 5 Mart'ta göreve başlayıncaya kadar Lászlo Köver'in vekâlet ettiği Macaristan Cumhurbaşkanlığı tarafından imzalanacak. Sulyok, eski Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novák'ın devlet tarafından idare edilen bir yetimhanedeki cinsel istismarın örtbas edilmesine aracılık ettiği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan bir kişiyi affettiğinin ortaya çıkmasının akabinde istifa etmek zorunda kalmasının ardından bu hafta seçildi.

NATO'nun kurucu antlaşmasını onaylama görevi ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait olduğundan onay belgeleri tamamlandıktan sonra Washington'a gönderilecek. Belgeler onaylandıktan sonra ABD, Macaristan'ın başvuruyu kabul ettiğini NATO'ya bildirecek. Ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İsveç'i resmen davet edebilir. İsveç daveti kabul edip üyelik belgelerini imzaladıktan sonra belgeler ABD'ye gönderilecek. İsveç'in NATO üyesi olmasını takiben Brüksel'deki NATO karargâhında bir tören düzenlenip İsveç bayrağı diğer 31 üye ülkenin bayraklarıyla birlikte göndere çekilecek.

İsveç'in ittifaka üyeliği için gerekli oy birliğini sağlamayan tek NATO ülkeleri bildiğiniz üzere Türkiye ve Macaristan olmuştu. Macaristan, özellikle de Viktor Orbán, bu konuda sonuncu olmayacağına dair söz vermişti, ancak en üst kademede yaşanan iç siyasi sorunlar bu vaatleri baltaladı.

Bu süreçte kayda değer bir adım, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve Savunma Bakanı Pål Jonsson'un geçtiğimiz hafta sonu Budapeşte'ye yaptıkları ziyaret oldu. İsveç heyeti, Macaristan Savunma Bakanı ile birlikte Macaristan'ın dört yeni Gripen uçağı satın almasını ve 2006 yılından bu yana kiraladığı ve önümüzdeki yıldan itibaren 2036 yılına kadar sahip olacağı on dört eski uçak için gerekli lojistik desteği almasını öngören bir anlaşma imzaladı.