Machiavelli ne diyor?
Hedefe giden yolda her şey mübahtır
16.yüzyılın önemli siyasi düşünürlerinden Floransalı Niccolò Machiavelli modern siyaset felsefesinin babası sayılmaktadır. Machiavellinin hükümdarlar için kullanım kılavuzu niteliğinde yazdığı Prens kitabında oldukça soğukkanlı ve bir o kadar da acımasız tavsiyelerde bulunmuştur. Bu yüzden de gerek şimdi gerekse kendi devrinin insanları tarafından sürekli eleştiriye maruz kalmıştır. Peki ne diyordu Machiavelli?
Machiavelli siyasi düşüncenin dünyevileşmesi ve ilmi olması gerektiğini savunuyor. Kiliseye karşı çıkan Machiavelli dünyevileşmeyi önemseyen biri olsa da, hükümdarın gerektiğinde dini de bir araç olarak kullanmasını önemli görüyor. Machiavelli İtalyan birliğini kurmaya aday birinin de aşırı derecede dindar biri gibi gözükmesi kanaatindedir. Machiavelli dünya hadiselerini kader, kısmetle ilişkilendiren dini perspektiften kendini tamamen tecrit etmiş birisidir. Ona göre insan tabiatı gereği kötü ve egoisttir. Bu yüzden de başarı elde etmek için her türlü aracın kullanılması gerektini savunuyor. Bu prensipten yola çıkarak tüm devlet adamları siyasi ilişkilerinde bu hakikati kabul ederek hareket etmeli ve bu gerçeğe bağlı kalarak egoist ve pragmatik bir lider olmalı. Machiavelli'ye göre egoist bir toplumda fedakar bir lider kendi işini başarıyla sürdüremez. Onun gözünde insanlar sadece mülkiyete önem veren paragözlerdir. Machiavelli İtalyan birliğinin kurulması adına da önemli işler görmüştür. Machiavelli'ye göre İtalyan birliğinin kurulmasına engel olan en büyük faktör Papalık Devleti'ydi.
Machiavelli siyasi iktidar için mücadele veren tüm siyasi aktörlerin şüphe ile hareket ettiğini vurguluyor. Her insan tabiatı gereği kötü olduğu için siyasetçiler hiç kimseye güvenmemelidir. Bu yüzden de bir çok siyasetçi etrafındaki insanlar için itibar vermeyen birine dönüşür. Sadece akıllı siyasetçiler bu güvensizlik ve itimadsızlığı gizlemeye çalışır fakat nihayetinde bu güvensizlik hissi ortaya çıkar. Machiavelli iktidar gücünü hiç bir zaman değişmeyen bir pastaya benzetir. Bir insan gücünü ne kadar arttırırsa rakiplerinin de gücü bir o kadar azalır. Bu yüzden de gücün miktarı hiç bir zaman değişmeyecek fakat bu meblağın oranı hep değişecek. Machiavelli Discourses on Livy eserinde Virtù anlayışına değinerek şunları diyor:
"Dünya her zaman aynıydı yalnız fark şuydu: İlk olarak Asurya'da olan virtùlar Midya topraklarına yerleşti. Sonra Pers devletine, oradan da Roma İmparatorluğuna gitti. Roma'nın düşüşünden sonra dünyada mevcut virtù tek bir devlet altında olmasa da bir çok halk tarafından paylaşıldı. Geçmiş'te Frenkler, Türkler ve Mısır sultanları, bugün Alman imparatorları bu payı alanlar arasındadır. Bundan çok daha önce de, Roma İmparatorluğu'nun Doğu sınırlarını fethetmiş, büyük işler görmüş meşhur araplar vardı".