Mandela Etkisi

Doğru sanılan meşhur yanlışlar nelerdir?

"Mandela Etkisi" terimi ilk olarak 2009 yılında Fiona Broome tarafından bu fenomene ilişkin gözlemlerini ayrıntılarıyla anlatan bir web sitesi oluşturduğunda ortaya atıldı. Broome bir konferanstaydı ve diğer insanlarla eski Güney Afrika başkanı Nelson Mandela'nın 1980'lerde bir Güney Afrika hapishanesinde ölümüyle ilgili trajediyi nasıl hatırladığını anlatıyordu.

Ancak Nelson Mandela 1980'lerde hapishanede ölmedi; 2013'te vefat etti. Broome anıları hakkında başkalarıyla konuşmaya başladıkça yalnız olmadığını öğrendi. Diğerleri onun ölümüyle ilgili haberlerin yanı sıra dul eşinin bir konuşmasını gördüğünü de hatırladı.

Broome, bu kadar büyük bir kitlenin aynı olayı hiç yaşanmamışken bu kadar ayrıntılı olarak hatırlayabilmesi karşısında şok oldu. Kitap yayıncısının cesaretiyle, Mandela Etkisi adını verdiği şeyi ve buna benzer diğer olayları tartışmak için web sitesini açtı.

Şimdi şu meşhur yanılgılardan bazılarına bakalım:

Pikachu'nun kuyruğu

Popüler inanış: Pikachu'nun kuyruğunun siyah uçları var

Gerçek: Pikachu'nun kuyruğu tamamen sarıdır

Kit-Kat veya Kit Kat

Popüler inanış: Kit-Kat

Gerçek: Kit Kat

Monopoly'deki Adam

Popüler inanış: Monopoly'deki adam tek gözlük takıyor 

Gerçek: Monopoly'deki adam gözlük takmıyor

Shaggy'nin Adem elması

Popüler inanış: Shaggy'nin çıkıntılı bir Adem elması var

Gerçek: Shaggy'nin görünür bir Adem elması yok

Hayır, Looney Toons Değil

Popüler inanış: Looney Toons

Gerçek: Looney Tunes

Ayna ayna söyle bana

Popüler inanış: Ayna ayna söyle bana

Gerçek: Duvardaki sihirli ayna

Mandela etkisi sahte anılarla ilgilidir. Anılar mükemmel bir şekilde hatırlamak için geri çağrıldığında, sonunda yanlış hâle gelebilecek noktaya kadar etkilenirler. Bu yüzden hafıza güvenilmez ve yanılmaz değildir.