Mandela Etkisi Nedir?

Bu yazımızda sizlerle birlikte mandela etkisini ele alıyoruz.


Bir olayın ya da bir kişinin toplum tarafından gerçekte olduğundan daha farklı anımsanmasına mandela etkisi adı veriliyor. Bu tanım kafanızı karıştırmış olabilir. Mandela etkisini kısaca toplu yanılgı olarak da adlandırabiliriz.  Peki nedir bu toplu yanılgı?

Mandela etkisi yıllardır var olsa da toplumda bilinirliği 2010’lu yıllara dayanıyor. İlk defa, paranormal araştırmacı youtuber ve aynı zamanda blogger olan Fiona Broome tarafından bu duruma değinilmişti. Fiona Broome' un yaptığı bir konferansta katılımcıların çoğu Nelson Mandela’nın 1980’li yıllarda hapiste öldüğünü bildiklerini iddia etti. Bunun üzerine Broome, mandela etkisi adını verdiği bu toplu yanılgıdan söz ederek bu konudan bahseden ilk kişi oldu. Katılımcıların iddialarının aksine Nelson Mandela 1980’li yıllarda değil 2013 yılında vefat etmişti.

Mandela etkisinin medyada popüler olmasının ardından birçok spekülasyon ve komplo teorisinin ortaya çıkması da bir nevi kaçınılmaz oldu. Bu teoriler arasında uzaylıların bu duruma sebep olduğundan tutun reenkarnasyona kadar bin bir çeşit düşünce yer alıyor. Bu toplu yanılgıya ilk kez farkındalık kazandırmış olan Fiona Broome ve bazı destekçileri ise mandela etkisinin paralel dünyaların varlığının bir kanıtı olduğu düşüncesini savunuyor.

Popülerleşmiş birkaç mandela etkisi örneğine göz atalım;

1-) Taş Devri Çizgi Filmi: Orijinal adı birçok kişi tarafından ‘The Flinstones’ olarak bilinse de gerçek adı ‘The Flintstones’.

2-) Çoğumuzun hatırladığının aksine Monopoly’deki yaşlı adamın gözünde mercek yok.

3-) Sanılanın aksine Pokemon’un meşhur karakteri Pikachu’nun kuyruğunda da siyah bir çizgi yok.

4-) Mickey Mouse pantolon askısı takmıyor.

5-) Volkswagen markasının logosunda iki v arasında bir çizgi bulunuyor.