bell hooks'un Ardından

İsminin küçük harflerle yazılmasını isteyen ünlü Feminist geride bıraktığı eserlerle hayatlarımızı değiştirmeye devam edecek.



Eski öğrencisi Min Jin Lee, New York Times’da hocasının adını böyle açıklamıştı. bell hooks tam anlamıyla fikirleriyle yaşayan, sürekli üreten bir feminist ve eğitimciydi. Hayatını eğitimde fırsat eşitliğine adamıştı. Öyle ki istediği her üniversitede işe girebilecek kadar ünlü bir akademisyen olmasına rağmen, 2004 yılından ölümüne dek öğrenim ücreti almayan bir kurumda çalışmaya devam etti.

Feminizme militan bir bağlılığın sevgi ve neşeden ayrı olmak zorunda olmadığına inanan hooks, ya da gerçek adıyla Gloria Jean Watkins, bu alandaki ilk kitabını “Ain’t I a Woman? Black Women and Feminism” adıyla 29 yaşında çıkarttı. Takip eden otuz yıl boyunca neredeyse her yıl en az bir kitap yazarak şiir, teori ve hatta çocuk kitaplarından oluşan dev bir külliyata imza attı.

bell hooks için diğer sosyal hareketlerde olduğu gibi feminizmde de en önemli etmen sevgi ve “inclusion” yani sosyal içerme idi. Uzun süre boyunca farklı cinsel kimlikleri, sınıfları ve ırkları öteleyen ve orta sınıf beyaz kadınların sorunlarına odaklanan kadın hareketi ancak bu tarz ayrımcılıklarla da savaştığı zaman başarılı olabilirdi. hooks bu anlamda “intersectionality” konseptini feminizme kazandıran teorisyenlerden de biriydi.

Halkına duyduğu sonsuz sevgi, üretkenliği, eğitime adanmışlığı ve devrimsel nitelikte fikirleriyle bell hooks oldukça mütevazı bir şekilde düşünce dünyamızı değiştiren bir aktivist, düşünür, eleştirmen, yazar ve şairdi. Yazdıklarıyla insanları iyileştirmeyi, onların acılarına ve problemlerine dikkat çekmeyi kendine görev edinmişti. 2018’de Kentucky Writer’s Hall of Fame kabul töreninde şunları söylemişti "Şanslı bir yazarım çünkü hayatımın her gününde, işimin hayatlarını nasıl değiştirdiğini söyleyen birinden bir mektup, bir telefon alıyorum."

Fotoğraf Kaynağı: https://feminisminindia.com/2021/01/06/bell-hooks-indian-feminism/