Feminist Yazar Bell Hooks 69 Yaşında Hayatını Kaybetti

Sınırları aşan siyahi feminist yazar bell hooks 69 yaşında hayatını kaybetti.


bell hooks mahlasıyla bilinen Gloria Jean Watkins 69 yaşında hayatını kaybetti. İsminin küçük harflerle yazılmasını isteyen hooks, bütün kadınları temsil ettiğini iddia eden feminizmin orta ve aşağı sınıf, çalışan ve siyahi kadınları, yani üst sınıf ve beyaz olmayan tüm kadınları esasen kenara ittiğini ve bu kadınların seslerini duyurmakta yeterli olmadığını savundu. Eğer bu argüman günümüzde bizlere bariz bir bilgi gibi geliyorsa, büyük çoğunlukla bell hooks'un feminizm ve ırk üzerine çalışmaları sayesinde seslerini duyuramayan kadınları bir araya getirmiş olmasındandır.

Anne tarafından büyük büyük annesinin ismini alan bell hooks, kendisini ayrı tutabilmek için ismini küçük harflerle yazmaya karar verdi. ''Ain't I A Woman?'' (Ben Kadın Değil Miyim?) isimli kitabı ilk büyük çaplı işiydi ve 1981 yılında yayımlanmasıyla önemli bir feminist metin olarak tanınmaya başladı. Ardından çeşitli formlarda feminizm ve ırk meselelerini konu alan birçok metin yazmaya devam etti. Güney Kalifornia Üniversitesi ve Yale gibi çok sayıda enstitüde eğitim verdikten sonra 2004'te Kentucky'e döndü ve ücretsiz eğitim veren güzel sanatlar üniversitesi Barea Üniversitesi'nde eğitim vermeye başladı.

Kadınlığın tek bir tecrübeye indirgenmesine karşı çıkarak sınıf ve ırkın da dahil edildiği bir çerçeve içinde incelenmesi gerektiğini savundu. Kadınların kendi içinde de var olan eşitsizlikleri tanıyan ve çözmeyi amaçlayan yeni bir tür feminizme gerek olduğuna dikkat çekti.

Akıcılığıyla bilinen kitapları 2000'ler ile beraber üniversitelerde ders kitapları olarak kullanılmaya başladı. Otuzdan fazla kitabıyla birçok alanda yazmayı başardı; edebi eleştiri, şiir, otobiyografi, tarih bunlardan sadece birkaçı. Aynı zamanda politik ve sistematik eleştirileri üzerine kitapları da bulunan hooks var olan eğitim sisteminin çocuklar üzerine zararlarını da sık sık eleştirdi. Öğrencilerine eleştirel düşünmenin öneminin altını çizerek ne kadar özgürleştirici bir eylem olduğunu aşıladı.

2010'larda yarı zamanlı emekli olan hooks zamanını çoğunlukla yazarak ve meditasyon yaparak geçirdi. Barea'daki komşularını da sık sık ziyaret etmekle beraber camia ve topluluğun önemini vurgulayarak feminizm ve anti ırkçılık gibi hareketlerin son amacının toplumsal iyileşme olduğunu söyledi.

Yazıları ve söylemleri ile bizler için sınırları açan ve şu anda hâlâ onun açtığı yollardan yürüdüğümüz bell hooks'u saygıyla anıyoruz.