Marimo Nedir?
Marimolar hakkında.
Yosun topları ya da şans yosunu olarak da bilinen marimolar suyun hareketiyle top şeklinde büyümüş yeşil alglerdir. Su canlısı olarak sınıflandırılan marimo fotosentez yaparak kendi besinini kendi üretir. Bu da bakımını kolaylaştırır. Sayıları azalmakla birlikte marimo kolonileri İzlanda ve Japonya'da yaşarlar ve oldukça nadir bulunan canlılardandır. Marimolar top şeklinde ve kadifemsi bir dokuya sahiptir. Çok yavaş büyüyen canlılar olmakla birlikte gerekli koşullar sağlandığında 30 cm'ye kadar ulaşabilirler.
Marimolar 1921'de Japonya'da, 2006 yılında ise İzlanda'da ulusal miras olarak kabul görmüşlerdir. Doğada sayıları gittikçe azalmakta olan marimolar günümüzde Japonya'da marimo çiftliklerinde yetiştirilebilmektedir. Ayrıca bu sevimli canlılar dünya çapında turistlerin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bu canlıya adını 1898 yılında Japon botanikçi Tatsuhiko Kawakami vermiştir. "Mari" zıplayan top anlamına gelirken "mo" ise suda yaşayan bitkilere verilen genel addır.
Marimolar şans tılsımları olarak görülmekle birlikte avucunuzda tuttuğunuzda dileklerinizi gerçekleştirdiğine de inanılmaktadır. Marimoların oluşmasına ilişkin şöyle bir de efsane bulunmaktadır:
Efsaneye göre bir kabile liderinin kızı halktan bir gence aşık olur. Kızın ailesi ise aşıkların birlikteliğine karşı çıkarlar. Bunun üzerine genç aşıklar kaçmaya karar verir. Ancak Akan Gölü'ne geldiklerinde trajik bir şekilde ikisi de suya düşüp dibe batarlar ve marimolara dönüşürler. İşte bu yüzden de marimolar aşkın, sevginin ve iyi şansın simgesi haline gelmiştir.