Aşkın ve şansın sembolü: Marimo

Japonya'da festivali dahi yapılan yosun topları...

Japonya’nın Akan, İzlanda’nın Myvatn göllerinde koloniler halinde yaşayan Marimo’lar, isimlerini Japonca’da zıplayan top anlamına gelen “mari” ve suda yaşayan bitki anlamına gelen “mo” kelimelerinin birleşiminden almaktadır. 1820 yılında Japon botanikçiler tarafından keşfedilmiştir.

Marimo, nadir bir yosun türüdür. Japonya’da bulunan göletler, akarsular ve göllerde doğal olarak yetişir. En belirgin özelliği ise küresel bir şekle sahip olmalarıdır. Marimo’lar bu şekillerini göl içerisinde akıntı ile birlikte yuvarlanarak gezmelerine borçludur. Suyun akıntısı ve rüzgârın etkisiyle dairesel bir şekle sahip yosun topu haline gelirler. Marimo’ların büyüme hızı oldukça yavaştır. Yeni bir yarıçapa sahip olma süreleri 3-4 yılı bulmaktadır. Boyutları büyüdükçe şekilleri de kusursuzlaşmaya başlar.

Marimo, bir hayvan ya da bitki değildir. Marimolar aslında yosun da değildir ancak yosun topu olarak bilinmektedir. Yosun topu diye bildiğimiz bu yuvarlak toplar aslında bir alg türüdür. Algler bitkilerle hiç alakası olmayan, buna karşın fotosentez yapabilen çok geniş bir coğrafi dağılımda yaşayan, kendi besinini üretebilen, kökleri ve yaprakları olmayan, bitkilere kıyasla daha ilkel yapıya sahip sucul canlı türleridir.

Marimo, görsel ve dekoratif bir bitki olarak popülerdir. Birçok insan Marimo’ları cam vazolarda tutarak evlerinde veya ofislerinde sergilemektedir. Ayrıca Marimo’ların bakımı da oldukça basittir. Güneş ışığından uzak bir yerde, 25 derece sıcaklığı geçmeyecek şekilde tutmak yeterlidir. Ancak sık sık suyunu değiştirmek gereklidir. Temizlik sırasında nazikçe sıkıp yuvarlak şeklini korumak mümkündür. Doğru bakımla 100 yılın üzerinde yaşam ömrüne sahiptir.

Japonya’da Marimo’lar özel bir öneme sahiptir. Marimo’lar, Japon kültüründe iyi şans, aile birliği ve uzun ömrün sembollerinden biri olarak kabul edilmektedir. Marimo, Japonya'da çok popülerdir ve “Ulusal Hazine” olarak kabul edilir. Japonlar Marimo’larına isim bile koyarlar. Nesilden nesile aile yadigârı olarak hediye bırakılır ve sağlıklı şekilde büyüdükçe manevi değeri daha da artar. Japonlar, Marimo’ları bir tür tılsım olarak görürler ve bu bitkilere özel bir saygı gösterirler. Marimo’lar aynı zamanda sevgi ve dostluk sembolü olarak da kabul edilirler. Bir kişiye Marimo hediye etmek, ona iyi dileklerde bulunduğunuzu ve onun için iyi bir gelecek dilediğinizi ifade eder. Hatta Japonya’da her Ekim ayında Akan Gölü’nde “Marimo Festivali” düzenlenmektedir.

Marimo, ilginç bir hikâyeye sahiptir. Efsanelere göre, ailelerinden kaçmak için Marimo’ların doğduğu Japonya'daki Akan Gölü kıyılarına giden iki âşık varmış. Hayatlarının geri kalanında birlikte olmak isteyen bu iki âşık, birlikte olmaları engellediğinde sulara düşerek Marimo topları haline gelmişlerdir.