Marka Oluşturma Sürecinde Sizi Başarılı Kılacak Taktikler

Marka oluşturma sürecinde bazı adımlarla başarılı olabilirsiniz.

Bir markanın sağlam temeller üzerinde inşa edilmesi için temsil ettiği değerleri en iyi şekilde yansıtmak üzere tasarlanması ve belli başlı özelliklere sahip olması gerekir. Bu temeli planlamak, marka oluşturma süreci stratejilerinin geliştirilmesinden geçer.

Marka oluşturma süreci ve bir markanın taşıması gereken özellikler, günümüzün çetin rekabet koşullarında işletmelerin ayakta ve akılda kalabilmeleri için profesyoneller tarafından planlanmalıdır.

Marka yaratma aşamasında atılacak yanlış adımlar hem reklam ve tanıtım bütçesinin artmasına hem de markanızın rekabette geriye düşmesine sebep olabilir. Bu konuda tecrübeli profesyonellerden destek alarak planlanandan daha hızlı bir çıkış yapabilirsiniz.

Markanızı doğru konumlandırabilmeniz için marka oluşturma süreci boyunca uygulayabileceğiniz taktikler

Hedef kitlenizi iyi tanımlayın

Marka oluşturma süreci için yapmanız gereken ilk şey hedef kitlenizin sınırlarını belirlemek ve bu sınırlar içinde kalan kişilerin sektörünüzde ihtiyaç duyduğu noktaları tespit etmek olmalıdır. Hedef kitlenizi belirlemeniz reklam ve tanıtım bütçenizi de daha kontrollü harcamanıza olanak sağlar. 

Rakiplerinizi iyi tanımlayın

Rakiplerin arasında kaybolmamak için rakiplerinizin güçlü ve zayıf olduğu alanları belirlemeli ve stratejinizi bu verilere göre düzenlemelisiniz.

Markanız özgün olmalıdır

Marka oluşturma sürecinin en önemli adımlarından biri, markanın ya da benzerinin daha önce kullanılıp kullanılmadığının araştırılmasıdır.

Marka kimliğinizi oluşturun

Marka kimliği; markanın adı, logosu, kullandığı renkler, çizgiler, şekiller, fontlar, sesler; kartvizit, personel kıyafetleri, mağaza dekorasyonu, web sitesi tasarımı, promosyon ürünler, verdiği mesaj dili, konumlanması ve kurduğu ilişkiler markanın kişiliğinin toplamıdır.

Kurumunuzu ya da ürünlerinizi/hizmetlerinizi var olan veya potansiyel müşterilere, paydaşlara karşı nasıl algılatmak istiyorsanız buna uygun bir kimlik oluşturmalısınız.

Unutmayın ki siz markanızı nasıl tanıtırsanız, markanız o şekilde anılır.

Marka kimliğinizi her alana yansıtın ve markanızın temsil edildiği her alanda uyum içinde olmalıdır.

Logonuzu dikkatli seçin

Logonuz hedef kitlenizle görsel temas noktanızdır. Logonuzu tasarlarken renklerin insanlarda yarattığı psikolojik etkilerini göz önünde bulundurun.

Marka mesajını ve dilini belirleyin

Özelliklerinizi ve hizmetlerinizi oluşturun. Sizi diğerlerinden ayıran özelliklerinizi ve yansıtmak istediklerinizi tutkuyla paylaşın.

Resmi mi olacaksınız yoksa samimi mi? Nasıl bir marka kimliği oluşturmak istiyorsanız buna uygun bir marka dili oluşturun. Verdiğiniz tüm mesajlar bu dile uygun, özgün ve net olmalıdır.

Tutarlı olun

Duruşunuz ve verdiğiniz mesajlar her zaman birbiriyle tutarlı olsun. Çelişkili mesajlar vermeniz güvenilirliğinizin sorgulanmasına neden olur.

Markanıza tutku ve duygu katın

Markalaşma sürecinde insanların duygularına dokunun. Hedef kitlenize güven ve ilham verin. Bu sayede insanları harekete geçirerek başarılı olabilirsiniz.

İletişiminiz sürekli olsun

Hedef kitlenizle istikrarlı olarak bağ kurun. Özgün ve kaliteli içerikler oluşturarak bunları geleneksel ve dijital mecralar üzerinden paylaşın. Bir içerik stratejiniz olmalı. Marka içeriklerinizin sürekliliği ve tutarlığı konusunda özellikle dikkatli olun.