Mars'a Sadece 45 Günde Gidilebilecek

NASA destekli proje: Lazerle Mars'a 45 günde gidilecek.


NASA destekli bir araştırma, lazerlerin kullanıldığı bir uzay göreviyle Mars'a sadece 45 günde gidilebileceğini ortaya koydu.

Uzay ajansı 2026'da Artemis adlı program kapsamında insanları yeniden Ay'a göndermeyi planlıyor. Bu görevin daha geniş amacı ise gelecekteki Mars görevlerine hazırlanmak. Bilim insanları bir gün Kızıl Gezegen'de insanların barınabilmesi için üsler kurmayı ve böylece insanlığı "çok gezegenli" hale getirmeyi hedefliyor.

Ancak mevcut teknolojiyle Mars'a insansız uzay yolculuğu en az 7 ay sürüyor. İnsanlı yolculukta bu süre en az 9 aya çıkıyor. Bu da Mars'ta yaşayacak astronotların Dünya'yla bağını önemli ölçüde zayıflatıyor.

Gökbilimciler Mars'a daha hızlı ikmal göndermenin yollarını arıyor. NASA da bu amaç doğrultusunda üniversitelerle işbirliği yapıyor. Yeni araştırma Kanada'daki McGill Üniversitesi'nden bilim insanlarının öncülüğünde yapıldı.

Araştırma ekibi, yörüngedeki uzay aracına güç vermek için Dünya üzerinde 10 metre genişliğinde bir lazer dizisinin kullanılacağı bir sistem tasarladı.

Tasarıma göre lazer dizisi, uzay aracına konuşlandırılacak hidrojen plazmasını ısıtacak ve plazma hidrojen gazına dönüşecek. Bu süreç, uzay aracının 45 gün kadar kısa bir süre içinde Mars'a doğru itilmesini sağlayacak.

Hakemli bilimsel dergi Acta Astronautica'da yayımlanan araştırmanın başyazarı Emmanuel Duplay sistemi şöyle betimledi:

Lazer-termal tahrik sistemi, bir voleybol sahası büyüklüğündeki lazer dizileri aracılığıyla bir tonluk uzay araçlarının hızlı taşıma görevlerini mümkün kılıyor.

Böylelikle geleneksel kimyasal yakıtlı roketlerle aylar sürecek ikmal görevleri, kısa süre içinde hayati önemdeki malzemeleri Kızıl Gezegen'deki üsse ulaştırabilecek.

Yenilikçi tasarım henüz sadece kavram ispatı aşamasında. Bir projenin mümkün olabileceğini gösteren araştırmalara kavram ispatı çalışması deniyor.

Öte yandan Duplay, tasarımın mimariye dökülme sürecinin başladığını belirtiyor. Bilim insanına göre lazerlerin mimari çalışmaları Kaliforniya Üniversitesi, Santa Barbara'dan fizikçi Philip Lubin liderliğindeki bir grup tarafından yürütülüyor.


Kaynak: The Independent