Matruşkalar

Matruşka bebekler, Rus kültürünün en çok bilinmekte olan bir el sanatları ürünüdür.

Matruşka, tüm dünyada bilinen, genellikle el yapımı, ortadan açıldığında giderek küçülerek devam etmekte olan birbiri içine geçmiş tahta bebeklerden oluşan Rusya'nın kültürel ve geleneksel oyuncaklarından biridir.

1890 yıllarında matruşka bebeğin tasarımını yapan Sergey Malyutin, aynı zamanda Rus güzel el sanatları sanatçısı ve bir ressamdır. Oymasını ve üretilmesini ise ahşap oymacısı ve Rus torna ustası olan Vasiliy Zvyozdochkin yapmıştır.

Rusya'nın resim ve oymacılık sanatında önemli bir yer tutan matruşkalar, çoğunlukla ıhlamur ağacından üretilmekte ve Rus kültüründe geleneksel anlamıyla doğurganlığı, aile birimini, içinde çocuk taşımasından dolayı aile mirasını temsil eden anne figürünü simgelemesinin dışında kalp, ruh, beden ve zihin bütünlüğünü de ifade etmektedir. Bebeklerin toplamları eğer tek bir sayıdan oluşuyorsa devam eden yaşamı, çift bir sayıdan oluşmaktaysa da sona eren bir yaşamı simgelemektedir.

Matruşkaların dışı en bilinen hali olan geleneksel bir Rus köylü giysisi olan sarafan giymiş kadınlar olarak boyansa bile, erkek matruşkalar da olduğu gibi masal karakterlerinden veya belli ve temel temaları olan doğa, çiçekler, Paskalya, Noel ve dini bayramlar ile ilgili olacak şekilde üretilmesinin yanında Sovyet liderlerinden oluşan matruşkalar da vardır. Günümüze bakıldığında, turizmden dolayı birçok tanınan ve ünlü figürün matruşkaları da üretilmektedir: Film yıldızları, sporcular, müzisyenler, sanatçılar, politikacılar gibi.


Kapak Görseli:

Pinterest