MCU Neden Düşüşte?

Merhabalar arkadaşlar, bugün masamız MCU 4. Faz var, maalesef hakkında iyi konuşamayacağım bir faz.

Hepinizin de bildiği üzere Marvel Cinematic Universe, çıkardıkları yeni film ve dizilerde eskisi kadar övgü toplayamadı. Spider Man No Way Home filmini dahil etmek istemesem de, nostalji faktörünü işin içerisinden çıkarılırsa sıradanlaşmış Marvel işlerinden bir tanesi oluveriyor. Bilakis nostalji faktörü olmayan filmlerinde de eleştiri yağmuruna tutuluyor MCU. Thor: Love and Thunder, Eternals ve Doctor Strange Multiverse of Madness filmleri Geek camiasında kötü işler olarak anıldılar. Neden? Eski Faz ile yeni Faz arasında Ne değişti? Gelin konuyu madde madde ele alalım.

1- Doygunluk

En bariz örnekle başlayacak olursak; "Artık doyduk!" İnsanların yeniden 15-20 yıl sürecek bir sinema evrenine dahil olmasını beklemek ahmaklık olur. Zaten öncesine kıyasla üzerimize atılan iş sayısı astronomik ölçüde arttı. İlk Iron Man filminden End Game'e kadar gelmiş olan tüm işleri izlemek ciddi vakit alan bir süreç, ki zaten ilk Iron Man filmini sinemada izlemiş kesimin artık daha büyük öncelikleri bulunmakta hayatta. Bu sebep de bizi diğer maddemize bağlıyor.

2- Zaman Sınırı

Bir önceki fazda MCU, anlatmak istediklerini yan filmler ile yapıyordu. Ana filmlere olan gaz büyüktü ve hiçbir detayı kaçırmak istemeyenler ara filmleri de çıktığı gün izliyordu. Tabii bunda spoiler yememe isteği de vardı ama o başka bir konu. End Game ile kapatılan fazın ardından yan filmler giderek azaldı, onların yerini ise diziler aldı. Sinema efekti olmadan evinin konforunda her an izleyebilecek olma rahatlığı bir yana dursun “Haydi abi haftaya şu film çıkıyor hep beraber gidip izleyelim” furyası da sonra erdi. Fakat bu saydıklarım göz ardı edilebilirdi, eğer zaman faktörü işin içinde olmasaydı.

Ne yazık ki hayatında bazı gerçekleri var, vaktimiz kısıtlı. Ve bu kısıtlı vaktimizde 14 yaş çocuklara hitap eden esprileriyle, sakız manisinden hallice senaryolu filmleri oturup 2-3 saat, dizileri de 3-4 saat izleyecek olmak başlı başına bir külfet. İşi arkadaşlarla planlanan bir hafta sonu etkinliğinden, 4 5 akşam ayırmanız gereken bir sisteme dönüştürdüğünüzde o 3 saat öyle bir gözde büyüyor ki tarif etmek gerçekten zor.

Bir de endgame'de son bulan evrenin ve sevdiğimiz karakterlerin kaybolması, yerlerine de kadın iron-man, kadın hawkeye, kadın hulk, kadın thor getirilmesi yine eski fazı zevkle takip eden kesim için büyük bir eksi. Bu da bizi 3. Maddemize bağlıyor.

 

3- Karakterler/Nostalji Unsuru

Biz gerçek anlamda MCU ile yaşlandık. Sevdiğimiz filmler oldu, izlemediklerimiz oldu (Guardians of the Galaxy), hayal kırıklığı yaratan filmler oldu (Thor: Ragnarok) ama bir şekilde sinema koltuklarına oturduk AVENGERS filmleri geldikçe. Bu ara filmlerde beğenilmeyen karakterlere bir şans daha verirken, sinematik evrendeki herhangi bir film serisini beğenmiş bir izleyicinin (iron man serisi örnek olarak verilebilir bu noktada) öyle ya da böyle Avengers filmlerini izlemesiyle sonuçlanıyordu. Kağıt üzerinde harika bir plandı açıkçası, harika olmayan tek nokta, sevilmeyen/bilinmeyen karakterlerle dolu bir grup pijamalı adamı kimsenin takmayacak olmasıydı (Eternals gibi). Ancak yeni gelen faz, önceki fazın karakterlerini büyük bir çoğunluğunu barındırmadığı için bu kendi kendini besleyen döngü kırıldı ve insanlar bilmedikleri elemanların sağa sola zıplayıp hoplamalarını izlemekten vazgeçti. Ki burada, maddeleştirmeyeceğim ancak değinmek istediğim bir nokta var. Önceki fazı seven ve/veya hayranı olan kesimi sürekli olarak aşağılıyor olmalar. Loki dizisinde "renkli taşlar, kağıt ağırlığı" şeklinde aşağılanan sonsuzluk taşlarını, 4-5 yıl boyunca teoriler okuyup, güçlerini öğrenip bir de üstüne infinity war ve end game ile taşların yapabileceklerini gördükten sonra böyle saçma bir şekilde üstümüze çamur atılıyor olması, doğru bir hareket değil. Eğer yeni fazın öncekinden çok daha büyük ve tehlikeli bir düşmanla alakalı olduğunu göstereceksen bunu, önceki fazı çöpleyerek yapmamalısın bana kalırsa. Buradan da 3. ve son maddemize geçiş yapıyoruz.

4- Bağlantısız Hikayeler

Lafı fazla dolandırmadan konuya giriş yapmak istiyorum. Loki dizisinde evrenler üstüne evrenleri, Moonknight dizisinde savaşan devasa Timsah ve Ay Adamı, Eternals filminde Tanrı’nın eliyle yarattığı meleği dünyadan çekip çıkarıyor oluşu, Spider-man No Way Home filminde evrenin çatlıyor oluşu, Multiverse of Madness filminin akıl almaz kötülüğü... Liste uzayıp gidiyor gitmesine de hepsinde ortak olan bir yön var; Birbirlerine bağlanmıyorlar. Evrenin yarısının ölüp geri gelmesi ne kadar önemliyse, The Tanrı’nın gözükmesi de o kadar önemli bana kalırsa. Bu devasa ölçekteki olaylar sadece kendi filmlerinin gerçekliğinde büyük sanırsam. Diğerlerine en ufak bir etkisi veya bağlantısı olmuyor. Önceki fazlarda da birbirlerine bağlanmıyordu diyebilirsin ve bunu demekte haklı da olursunuz fakat önceki filmlerin işlediği konular bu kadar evrensel çapta değildi. Zaten artık filmlerin yönetmenleri önceki filme bile bakmadan kafasına göre yapıp geçiyor.

Kapanış

Benim gibi düşünen insanlar çok fazla olmayabilir, ama çıkardıklarınız oyuncakları alan, koleksiyon yapan, içeriklerinizi tüketip haklarında içerik üretenleri kaybederseniz son müşteriye ulaşamazsınız. Hadi kalın sağlıcakla!