Thor ve Thor

Marvel filmlerdeki Thor ve mitolojideki Thor'un birkaç benzerliği.

İskandinav mitolojisindeki Thor ve Marvel Sinematik Evreni (MCU)'ndeki Chris Hemsworth'un tüm yeteneği ve sempatisi ile canlandırdığı Thor'a kısa bir bakış atacağız.

Mitolojideki Thor ve sinemadaki Thor çok farklı dursalar da aslında oldukça benzerler. Daha doğrusu MCU, İskandinav mitolojisindeki Thor'dan sandığımızdan daha fazla esinleniyor. Şimdi gelin bu iki Thor'un benzerliklerini incelemeye başlayalım.

NOT: Metnin buradan sonrası SPOİLER barındırmaktadır.

TANRILARIN BABASI ODİN

İki Thor da Odin'in oğlu. Thor serisinin 3.filmi Thor: Ragnarok'ta veda ettiğimiz usta oyuncu Anthony Hopkins'in canlandırdığı Odin karakterini, Thor gibi biz de özleyeceğiz.

ÇEKİÇLERİN TANRISI

Mitolojiye baktığımızda Mjolnir adındaki büyülü çekiç tıpkı MCU'da olduğu gibi Thor'a Odin tarafından verilmiştir. Thor bu hediyeyi o kadar çok sevmektedir ki Thor: Love and Thunder'da onun bu çekice bağlılığını gözleriniz dolarak izleyebilirsiniz.

Aynı zamanda mitolojide bu çekici Brook ve Eitri adında iki cüce yapmıştır. Eitri'yi Avengers: Infinity War filminde Game Thrones'un Tyrion Lannister'ı Peter Dinklage canlandırmıştı.

KEÇİLER

Thor: Love and Thunder filminde karşımıza çıkan yeni karakterlerimiz Thor'a kahramanlığı karşısında hediye edilen iki dev büyülü keçi. Filmde en çok güldüğüm sahneler bu yeni ikilinin yer aldığı sahnelerdi. Özellikle çığlık sesleri sabah uyanmakta zorlananlar için güzel bir alarm sesi olabilir. Bu dostlarımızın mitolojide de Thor'a eşlik ettiğini görebiliriz. İsimleri Tanngniost (Diş Çatırdatan) ve Tanngrisnir (Diş Gıcırdatan) olan bu keçiler Thor'a uçan arabasını çekmekte yardımcı oluyorlarmış. Tıpkı yeni vizyona giren Thor filminde olduğu gibi.

Fakat... Thor, mitolojide bu keçileri köylülere yardım etmek için pişirmiş. Şöyle ki eğer köylüler karınlarını doyururlarken keçilerin hiçbir kemiğine zarar vermezlerse Thor onları geri canlandırabilme yeteneğine sahipmiş. Efsaneye göre kemiği parçalayarak yiyen bir köylü nedeniyle keçilerden biri topal kalmış. Thor buna çok sinirlenmiş ve buna sebep olan köylüyü kölesi yapmış.

SİYAH/ALTIN SAÇLI TANRIÇA: SİF

Her ne kadar MCU'da bilim insanı/Lady Thor olan, Natalie Portman'ın canlandırdığı Jane Foster karakterine aşık olsa da Thor, mitolojide Leydi Sif ile evli. Kendisini MCU'da Thor'un dostlarından biri olarak izliyoruz. Karakteri Jaimie Alexander canlandırıyor.

Yine bir efsaneye göre kurnazlık tanrısı Loki Sif'e evlenme teklifi eder fakat reddedilir. Bunun üzerine Sif gece uyurken Loki, Sif'in güzelliğine güzellik katan saçlarını keser. (Bunu da Loki dizisinde görmüştük.) Buna sinirlenen Thor'un öfkesinden korkan Loki, cücelerden yardım isteyerek Sif'e altın tellerden yapılma saçlar verir. Böylece Sif ''altın saçlı tanrıça'' olarak anılmaya başlar.

Son olarak Chris Hemsworth'un canlandırdığı Thor karakterinin yer aldığı filmlerin listesini bırakıyorum. Keyifli vakit geçirmek isteyen dilerse izleyebilir.

Thor 1

Avengers

Thor 2: The Dark World

Avengers: Age of Ultron

Thor 3: Ragnarok

Avengers: Infinity War

Avengers: End Game

Thor 4: Love and Thunder (Sinemalarda)

(Dileyen Tom Hiddleston'un canlandırdığı Loki dizisine de göz atabilir..)


Görsel Kaynaklar

https://www.indyturk.com/node/97191/k%C3%BClt%C3%BCr/avengers-endgame-senaristleri-thoru-neden-%C3%B6ld%C3%BCrmek-istemedi

https://www.indyturk.com/node/97191/k%C3%BClt%C3%BCr/avengers-endgame-senaristleri-thoru-neden-%C3%B6ld%C3%BCrmek-istemedi

https://geektyrant.com/news/first-clip-from-marvels-thor-love-and-thunder-sees-thor-seeing-mighty-thor-for-the-first-time

https://www.themainstreetmouse.com/2022/02/22/avengers-infinity-war-star-peter-dinklage-reveals-mcu-return-in-thor-love-and-thunder/

https://twinfinite.net/2022/07/thor-love-and-thunders-screaming-goats/

https://nerdist.com/article/thor-love-and-thunder-goats-history-mcu-marvel-comics-mythology/

https://www.beyazperde.com/haberler/filmler/haberler-95958/

https://t24.com.tr/haber/marvel-dizisi-loki-nin-2-sezonu-resmi-olarak-duyuruldu,965936

https://www.cinemablend.com/podcasts/thor-love-and-thunder-review