Medeniyetin Ayak İzleri Türk Sitcom Dizileri

Türk Sitcomları, onlar bizim canlarımız ciğerimiz.

Türk sitcomları listesi yapmak için canhıraş bir çabayla analizler yapıyorum son birkaç gündür. Unuttuğum dizileri hatırlamaya, hatırladıklarımı ise tekrardan sevmeye çalışıyorum. Listede bulunan 10 dizinin hepsiyle kuvvetli bağlarım var o yüzden, hepsini gözüm kapalı bir şekilde övgüler yağdırdım ve methiyeler dizdim.

İşte karşınızda Medeniyetin Ayak İzleri Türk Sitcom Dizileri.

1.Avrupa Yakası

Anadolu'dan kop gel düz git 

Ankara'yı geç sağ dön 

Bursa'nın biraz yukarsı 

Altunizade'den sonra köprünün hemen aşağısı 

Avrupa yakasıııı

Sen bu ülkenin başına gelmiş en güzel şeylerden birisin Gülse Birsel. Burhan Ağbi, Fatoş, Şahika, Selin, Cem, Makbule, Şehsuvar, Yaprak, Sütçüoğlu familyası hepsi ama hepsi o kadar sivri karakterler ki onları severken on yüz milyon parçaya bölünüyorum.

Bilirsin hayatım, siyasi olmadıkça hiçbir partiyi kaçırmam!

2. 7 Numara

Ara ara televizyonda tekrar yayınlanan benim üzümlü kekim 7 Numara. Yazıldığı döneme duyulan hasretten midir yoksa yarattığı dünyadaki samimiyetten mi bilinmez bu dizi bir yerlerde sürekli olarak özlemle hatırlanmakta. Ayça Mutlugil (dizinin Ayten'i) aynı zamanda dizinin senaristliğini de yapmış, 92 bölümün ilk 13 bölümü Kandilli, sonraki bölümleriyse Arnavutköy'de çekilmiş, şimdilerde ekranlarda gördüğümüz çoğu ünlü oyuncunun yolunun bir kez olsun kesiştiği dizi bu olmuş.

Hikayede durmadan inandırıcılık arayarak, bencil meraklarını tatmin etmeye çalışacağına; bari Berat'ın yardım ihtiyacıma cevap vermeye çabalayan ve maalesef senin gibi kendi egosunun gölgesinde yaşadığı halde etrafını bencillikle suçlayıp durmayan insanların yolunu tıkamasan ayrıca üstelik sencil havalarda ortalıkta dolaşmasan daha iyi olmaz mı Rüya? 

3. Dadı

Zaten ikonikleşmiş yabancı bir karakteri alıp onu Türkçeleştirmek ve yaratılan bu yeni karakteri de bir ikon haline getirmek büyük başarı, bu rol için Gülben Ergen'i düşünmek ise daha büyük bir başarı. Cast direktörünü bunun için ayakta alkışlamak istiyorum, sezarın hakkı sezara sonuçta. İzlerken bana o eski tek açıdan çekilen sitcomları hatırlatmasını, Pertev'i, Melek karakterinin tiyaro vari mimiklerini, Sinem Kobal'ın duru güzelliğini ben seviyorum valla. Sitcomların en komiği mi bilinmez ama en tarz olanı Dadı diyebiliriz bence.

Dadı dadı şimdi o bir dadı..

4. Ruhsar

"Ruhuna sağlık, ruhsarcığım ölmemiş

Elalem utansın, o beni terk etmemiş

Gel şöyle otur ruhsar, yanı yanıbaşıma

Görsün millet hayal gerçek yan yana.."

Gani Müjde'nin elinden çıkan işler o kadar başarılı oluyor ki bu nedenle neredeyse ülkedeki tüm iyi yapımlarda parmak izleri var. O yüzden Ruhsar'ın dinamiğini, komedisini, usta ellerden çıkma mizahını birkaç bölüm izledikten sonra hemen anlayabilirsiniz. Hande Ataizi-Cem Davran ikilisinin enerjisi çok uyumlu, bu sonraki senelerde Kahpe Bizans, İki Kere Kiki gibi projelerde de birlikte yer almalarına sebep oluyor.

Not: Televizyon tarihinde ilk "kanka" kelimesinin kullanıldığı yerdir Ruhsar. Kan Kardeşi tabirinden türetmişlerdi Mazhar ve Müfit.

5. Yalan Dünya

Listenin başında Gülse Birsel bu ülkenin başına gelmiş en güzel şeylerden biridir demiştim ya hani, işte bana bunu tekrar tekrar hatırlatan diziye geldik. Bu piyasanın Sezen Aksu'su olduğunu düşündüğüm Gülse Birsel kime elini uzattıysa kendisiyle beraber onu da parlattı. İrem Sak, Okan Çabalar, Gupse Özay, Derya Karadaş gibi isimleri ana medyaya tanıtan dizi Yalan Dünya Avrupa Yakası'ndan da aşina olduğumuz isimlerle yayın hayatına devam etti. Hasibe Eren, Rutkay Aziz, Gönül Ülkü Özcan gibi usta isimleri izlediğimiz dizide her karakterin kendine ait bir hikayesi vardı. Hepsinin klişe yaz dizilerinedeki gibi sadece başrollere hizmet etmek için var olmaması beni mutlu izlerken mutlu ediyordu. Hatta dizinin en bilinen karakteri Deniz'den(Gülse Birsel) çok Tülay (İrem Sak) oldu. Kızıl saçların, leoparlı kıyafetlerin ve sarı peruğunla her zaman hatırlanacaksın!

Aa çok sert hatta İvana Sert!


6. 1 Erkek 1 Kadın

Zeynep ve Ozan, sizi yere göğe sığdırmayacak kadar çok seviyorum. Hatta 1 Erkek 1 Kadın 2 Çocuk olarak devam eden diğer dizisini bile bu sevginin getirisiyle hemencecik bitirmiştim. Dizinin bu kadar sevilmesinde önemli rol oynayan etmenlerden biri de hiç kuşkusuz senaryosuydu bence. Dizinin senaryo ekibinde şaşırtıcı birçok isimle karşılaşmak mümkün. Konuşanlar'dan Hasan Can Kaya, Çocuklar Duyması'ndan Meriç Acemi - Kiralık Aşk'ın yaratıcısı olmasına kaç puan?- , Aynen Aynen'den Alper Erze ve Hümeyrayla Mithat Bigat'ın oğlu Sadık Bigat dizinin senaristlerinden birkaçı.

Ay, tanrısını yedirdik çocuğa!

7. Leyla İle Mecnun

Leyla İle Mecnun benim daha önce hiçbir Türk komedi dizisinde görmeye alışık olmadığım genişlikte fan kitlesine sahip. Bu fan kitlesi daha çok yurtdışında görmeye alıştığımız bir kültür yarattılar kendi içlerinde. ' O gemi bir gün gelecek.', 'Çay Erdal Bakkalda içilir.', 'İsmail Abi-Hop!' gibi hiç unutulmayan repliklere sahip dizi yeni sezonuyla Exxen'de devam ediyor. Nurten ve altyazılı gotik Leyla ikilisini izlemek benim için her zaman seyir zevki oldu. Teşekkürler Burak Aksak bizi hayal dünyanda konuk ettiğin için.

Erdal Bakkal tuzlukmuş, İsmail abi japon balığı, böyle pullu pullu..

8. Yahşi Cazibe

Sarıkarafatma Simge'nin mağdurum şarkısını naparsam yapayım bugün bile beynimin içinden atamıyorum. Ama bu diziyle alakalı bu şarkının dışında unutmadığım şeylerden biri de bu diziyi izleyebilmek için annemle babamdan uyku saatimi bir saat ileri çekmelerini istemem. Hatta bazen tekrarlarını izlemek için bile televizyon ekranın başından kalkmayıp kanalı değiştirmemelerini istiyordum. Peker Pekmez ve Manidar, aşk çocuğu Erdo, Komiser Ejder hatta Paris hepsi iz bırakan sitcom karakterlerinden birkaçı. Bu dizi çekileli neredeyse 13 yıl olmak üzere ama ben dizide Barış'ın ölüp bittiği düşberenin tadına hâlâ bakamadım.

9. Haneler

"İnsanlar gösteririz hanelerde yaşarlar

Olaylar anlatırız hanelerden taşarlar"

Ferhan Şensoy'un aynı adlı eserinden uyarlanan temelde tüm hanelerde geçebilecek olan komedileri işleyen yapım 52 bölüm sürmüştü. İstanbul Kraliyet Tiyatrosu oyuncuları tarafından oynanan karakterler tiyatro kökenli bir iş yapıldığı için çok masalsı gelirdi bana izlediğim o zamanlarda. Belki şimdi tekrar açıp izlesem o kadar gülemem ama bende kredisi çok yüksek bir iş. Yabanhane, Ormancı Yaban, Dırdırhane, Fakirhane en bilinen bölümlerindendir.

10. Gibi

Feyyaz Yiğit'i Disco Kralında izleyen kimse yıllar sonra karşımıza böyle bir fevkalade bir işle çıkacağını tahmin etmemiştir eminim ki. Çok absürd, çok farklı, çok bizden. "Kokariç", " Vatkalı Ceket", "Erasmusla Gelen Yamyam", "Kuki", "Love bombing, gaslighting, ghosting ve nihayetinde de işte kara toprak..", "İnsan bilir ne yaşadığını ya" ve daha niceleriyle şu kısacık zaman dilimiinde yaralarımı sardı bize iyi geldi. Yılmaz, istemeden bir kokoreççi açmak durumunda kaldığı için çok minnettarım, saolasın İkkan.

Kardeşim, ben senin yılgın bir hoşg-

Valla bu repliği duymayan kalmadı o yüzden ben başka bir tanesini yazacağım.

İkkan yani seni hiç dinlemedim ama bence yani haksızsın ya.


Kahkahalarınızın on metre öteden duyulacağı, neşeyle izleyebileceğiniz sitcomları bulabilmeniz dileğiyle!