Medya VS Gerçek Hayat

Yıllar ilerledikçe teknoloji gelişiyor, teknoloji geliştikçe de medyanın çeşitliliği artıyor ve gittikçe ilerliyor. Son yıllarda da birçok insanın medyaya maruziyeti gerçek hayatlarından daha fazla. Peki hiç düşündünüz mü, çoğu kişi medyada gördüğü neredeyse her şeye gerçek gözüyle bakarken gördüklerinin ne kadarı doğru, ne kadarı gerçek hayatta şahit oldukları şeyler kadar kesin olabilir? Çoğuna göre ne kadar doğru varsa bir o kadar da yanlış var. Tabii bu girilen sosyal mecraya veya medya aletine göre değişiklik gösterebilir.

Örneğin gazete veya basılı medyalarda diğerlerine nazaran daha çok doğru haberlerle karşılaşılma olasılığı bir nebze daha yüksektir. Ne kadar sahte haber ya da çarptırılmış bilgiler sızan medya sayfaları olsa da bu, elektronik medyalardan çok değildir. Çünkü elektronik medyanın uçsuz bucaksız bir veri akışı olup giren herkes, bilgi seviyesine bakılmaksızın, ortaya bir şeyler atabilir; gerçeği saptırabilir ya da örneğin bir ürünü tanıtırken bile yanlış bilgilere başvurabilir. Zaten çoğu kişi tarafından da sosyal medyalar birer bilgi çöplüğü olarak adlandır. Bu bilgiler ise hiç sorgulanmadığı, okuduktan sonra araştırıp ikinci bir kaynağa ihtiyaç duymadıkları için pek çok kişi tarafından "doğru" olarak kabul edilir.

Tüm bunlara rağmen insanlar işine gelmeyen doğruyu yalan sayarken işine gelen yalanı da doğru saymaya meğilli olabiliyor. Ve bu, medyalarla birlikte sosyal mecralarda da oldukça ilerlemiş durumda. Hatta medya sayesinde gerçekten olan bir şeyi bile hiç olmuyormuş gibi yok sayılabiliyor. Mesela insanlar, eğer isterse, tek bir tuş ile medyada bulunan herhangi bir şeyden kurtulabilir ve hayatından çıkarabiliyor. Fakat gerçek yaşamda gerçeklerden kaçmak oradaki kadar kolay olmayabilir. Bu yüzdendir ki medyanın oyunlarına, söylentilerine, bilgilerine her zaman kanmak/inanmak doğru olmayabilir. Ama öyle ki gerçekten araştırıldığındaysa medya bilgi açısından insanları geliştirecek en önemli teknolojilerden de denilebilir. Bu yüzden belki de ne medyadan; medyadakilerden ne de gerçek hayattan kaçmamalı, doğru bilgi alışverişini sağlayabilmek için ortada bir yerde buluşabilmeli insanlar.