Merdümgiriz misiniz?

İçimdeki sen kalabalığını görmeyen, Beni merdümgiriz zanneder.

Merdümgiriz kelimesi günümüzde sıkça kullanılan kelime olup anlamı pek bilinmemektedir. Farsça kökenli olan bu kelime “insanlardan kaçan (kimse), insan içinde olmaktan hoşlanmayan, mizantrop” anlamına gelmektedir. Merdüm “insan” ve güriz “kaçmak” kelimelerinden oluşmuştur.

Toplum içine karışmayı sevmeyen ve insanlarla bir şeyler yapmaktan hoşlanmayan kişiler merdümgiriz olarak bilinmektedir. Bu insanlar sosyal bir yapıya sahip olmakla birlikte gizemli yapıya da sahiptir. Bir bakıma çekingen demek de doğru olur.

Ele geçen eski mektuplardan bazılarında merdümgirizlikten bir hastalık olarak söz edilmiştir:

"Merdümgirizlik, insanlardan sıkılma ve kalabalıktan hoşlanmayıp yalnızlık isteme halidir."

Günümüzde de pek çok insan, kalabalıktan kaçıp kendi kabuğunda bulunmayı tercih etmektedir. İnsanlardan çekinmek, uzak kalmak ya da onlarla konuşmaktan sıkılma durumuna hastalık demek doğru mudur bilinmez. Ancak merdümgirizliği insanı asosyal yapan etkenlerden biri olarak ele almak mümkündür. Fakat iyi yanı da şudur ki kişiye iç sesini hatırlatır ve insanın kendiyle baş başa kalmasını sağlar. Merdügirizlik yani kabuğa çekilme durumu insanın kendi içindeki, ona ait olan cevherini de gösterir.

Pek çok insan merdümgiriz olmanın peşindedir aslında. Eğer bu durumu bir hastalık olarak adlandıracaksak dahi pek çok insan merdümgiriz hastalığına yakalanmak istemektedir. Ancak insanlarla görüşmekten sıkılsak bile içinde bulunduğumuz modern hayatta içtimai ve siyasi hayattan kopmak pek de mümkün gözükmemektedir.