Microsoft Flight Simulator 2024

Microsoft Flight Simulator 2020 ve 2024 incelemesi

Bu yazıda Forza Motorsport’tan sonra bir diğer Microsoft oyunu Flight Simulator’ü inceliyorum.

Oyunlarda yeni nesil deyince pek çoğumuzun aklına ilk gelen şey nedir? Tabii ki grafiklerdir. Biraz video oyunlarının tarihsel evrimleri, birazda sosyal medyadaki oyun yayıncılarının dayatmasıyla bu algı uzun yıllardır oturmuş durumda. Geçmişten günümüze her yeni konsol jenerasyonu ile birlikte oyunların grafik motorları daha da gelişmiş bir hal almış, oyunlardaki grafiksel gerçeklik artık neredeyse gerçek dünyadan ayırt edilemeyecek bir seviyeye ulaşmıştı. Dolayısıyla oyuncuların 2020 sonbaharında piyasaya sürülecek yeni konsol sürümleri ve bu sürümlere özel olarak çıkacak yeni oyunlardan da beklentileri bu yöndeydi. Sonuç olarak bu beklenti karşılanamadı ve oyunlardaki grafiksel yenilikler ışıkların daha gerçekçi yapılması gibi ufak detaylar ile sınırlı kaldı. Aslında bu noktada yapımcıları suçlamak pekte doğru bir hareket olmayabilirdi kanımca. Zira oyunlardaki grafik kalitesi zaten yeterince yüksekti, asıl sorun yapay zeka ve oynanıştaki gerçekçilikten uzaklık olabilirdi. Nitekim o yıl Ağustos ayında çıkan bir oyun bu argümanımı doğrulayacak şekilde yeni neslin ilk ve belki de tek şaheseri olarak piyasaya sürüldü: Microsoft Flight Simulator 2020.

İlk oyunu 1982 yılında satışa sunulan Microsoft Flight Simulatör serisinin, 2006’da çıkan Microsoft Flight Simulator X’ten uzun yıllar geçtikten sonra çıkan bu yeni oyunu daha öncesinde hiçbir oyunda görmediğimiz kadar yüksek bir teknolojiye sahipti. Bana göre Forza serisi ile birlikte dünyanın en gerçekçi grafiklerine zaten sahip olan bu oyun, özellikle Chat GPT 4 modeli ile birlikte oldukça popüler olan makine öğrenmesine dayanan yapay zekaya sahipti. Diğer pek çok oyun açık dünya adıyla piyasaya sürüledursun, bu oyun tüm bir dünyayı gerçekten gezilebilir kılıyor. Uçaklarınız, planörleriniz veya 2022 yılındaki 40.yıl dönümü güncellemesiyle birlikte oyuna eklenen helikopterlerinizden birine atlayın ve dünyada istediğiniz her yeri gezin. 37 tane hava aracı emrimize amade. Oyunun 160 GB’lik boyutu Microsoft’un oyuna zamanla eklediği ekstra ücret gerektirmeyen dünya güncellemeleriyle birlikte 300 GB’ye dayansa da, bu zorlu simülatöre alışabilirseniz ve gezmeyi seviyorsanız buna değiyor. Ayrıca oyuna en azından benim oynadığım offline kısımda mod yüklemenin bir problem yaratmayacağını ve oyunun içerisinde mod satın almak için Market Place bulunduğunu belirtmiş olayım.

Microsoft Flight Simulator 2024’te ne farklı?

Şimdi gelelim başlıktaki asıl oyuna, yani Microsoft Flight Simulator 2024’e. Oyun ilk çıkış tarihi olan 19 Kasım 2024’te oldukça sorunlu şekilde çıkış yapmış ve 20 Kasım sabahına kadar oyunun sunucuları çökmüştü. Zira bu oyun 300 GB değil, yalnızca 11 GB yer kapladığından geri kalan bütün içeriği canlı internet bağlantısıyla sunuculardan çekiyordu. Yani anlayacağınız Microsoft ve oyunun yapımcısı Asobo Stüdyoları yüksek indirme boyutuna böyle bir çözüm getirdi ve oyunun çevrimdışı olarak oynanmasını imkansız kıldı. MSFS 2024’te önceki oyundan farklı olarak anlık hava trafiğinin yanı sıra sulardaki trafik de oyuna aktarılıyor. Yine bir başka farklılık dünyadaki bütün helikopter pistlerinin de bu oyun içerisinde yer alması. Oyun benim gibi helikopter severleri fazlasıyla tatmin ediyor. Yeni eklenen yürüme özelliği ile birlikte helikopterinizi istediğiniz yerde durdurup, etrafı gezebilirsiniz. Oyundan beklenileceği üzere önceki oyundan daha fazla hava aracı çeşitliliği sunmasının yanında, balonla seyahat seçeneği de eklenmiş vaziyette.

Kariyer modu vaat edileni fazlasıyla sunuyor.

Son olarak Microsoft Flight Simulator 2024 sürümünün getirdiği en büyük değişikliğe değinelim. Bu değişiklik oyunun fragmanlarında ve Xbox etkinliklerinde özellikle vurgulanan kariyer modu görevleri. Bu kariyer modunda oyuncular dünyanın seçtikleri herhangi bir yerinde sıfırdan pilotluk okuluna başlıyor ve kendilerine verilen çeşitli görevleri tamamlayarak ve bunun sonucunda çeşitli pilotluk lisanları almaya hak kazanarak kariyerlerini sürdürebiliyorlar. Microsoft Flight Simulatör 2024 içerisinde yenilikler barındırmakla bebaber, özünde bir önceki oyuna çok benzeyen bir deneyim sunuyor. Bu iki oyunu da hem zorluk derecelerinden, hem de iyi internet bağlantısının zorunluluğu yüzünden başlangıçta satın almadan Xbox Game Pass’ten oynamanızı öneririm. Böylelikle sonrasında pişmanlık yaşama ihtimaliniz ortadan kalkar. Şimdiden deneyecek herkese iyi oyunlar.