Mindfulness Üzerine

Mindfulness nedir, kendi deneyimim üzerinden yazdım.

Mindfulness budist felsefe geleneği üzerinden temellenen bir meditasyon pratiğidir. Pratik, zihnin yapma halinden olma haline geçmesine aracılık eder. Sürekli kıpır kıpır olan zihne gelen düşüncelerin izlenmesi ve bilinçli farkındalık halinin deneyimlenmesidir. Olana bir yorum katarak değil, yargısızca bakabilme becerisi kazandırır. "Başka olasılıklar mümkün mü,bu sefer olana farklı bakacağım" haline geçebilmeye imkan sunar.

Sürekli iyi hissetmek ya da huşu peşinde olmak meditasyon pratiklerinin amacı değildir. Amaç kendini tanıma yolculuğunda yargısızca duygularına ve düşüncelerine bakabilme beceresi kazanmak ve bu beceriyi yaşamda kullanmaktır. Tüm bu pratiklerle birlikte kişi özşefkat becerisini de geliştirmiş olur.

Meditasyon pratikleri tamamen kişiye özel deneyimlerle sonuçlanabilir ve herkesin mindfulness tanımı farklı olabilir. Benim tanımıma göre mindfulness; olana yargısızca bakabilmek, kendime ve başkalarına şefkat sunmak.

Mindfulness meditasyonlarının amacı şimdiyi görmek ve ona tanıklık etme üzerinedir. Bu bağlamda Echart Tolle'nin şimdinin gücü ve şimdinin gücü uygulama kitabı isimli kitapları önemli bir rehber niteliğinde olabilir.

Bazı meditasyonları sizin için aşağıya bıraktım.