Mitolojik Bir Hastalık: Cassandra Kompleksi

Geleceği gördüğünüze kimseyi inandıramasaydınız ne olurdu?

Cassandra, Truva kralı Priamos ile Hekabe'nin en güzel olduğu kabul edilen kızı, aynı zamanda Truva savaşçıları olan Hektor ve Paris'in kız kardeşidir. Truva savaşında olacakları önceden görmüş ancak yaşanılacak yıkımlar konusunda kimseyi ikna edememiştir. Bu durum psikolojiye Cassandra Sendromu olarak girmiştir.

Yazılı kaynaklara göre en büyük isteği geleceği görmek ve rahibe olmak isteyen genç Cassandra, güzelliği ile Tanrı Apollon'un dikkatini çekmiştir. Geleceği görme yeteneğini verebilecek tek tanrı olan Apollon, Cassandra'dan etkilenir ve karşılığında bir teklif sunar. Aşkına karşılık vermesi karşılığında geleceği görme yeteneği vaat eder. Cassandra teklifi kabul etse de sözünde durmaz, Apollon'un aşkına karşılık vermez ve lanetlenir. Lanete göre Cassandra geleceği görmeye devam edecektir ancak kimse ona inanmayacaktır.

Tam olarak lanet yerini bulur ve Cassandra Truva savaşının sonuçlarını görmesine rağmen kimseyi inandıramaz, savaşta abisi Hektor'u kaybeder. Gerçekleşecek felaketlerin önüne geçememek Cassandra'yı depresyona sürükler ve çaresizlik içinde ölür. Bu durum ise yıllar sonra psikolojiye Cassandra Kompleksi adıyla girer. Kompleks; gelecekte olacaklar hakkında insanları uyarmasına ve doğruyu söylemesine rağmen kimseyi kendine inandıramama durumu olarak tanımlanır.