Yunan Mitolojisinde Cassandra

Cassandra, Apollon ve Agamemnon'a bir bakış.

Cassandra, veya Kassandra, Yunan mitolojisinde Kral Priamos'un ve Hekabe'nin kızıdır. Klasik bir Yunan mitolojisi figürü olarak sadece kadınların güçsüzlüğünü temsil etmekle kalmamakta, kaderin ve kehanetin ironisini de temsil etmektedir.

Rahibe olma ve geleceği görme arzusu duyan Cassandra'yı kadınlara düşkünlüğüyle bilinen Apollon duyar.

Apollon, kendisiyle birlikte olma şartıyla ona bu gücü vereceğini söyler ve Cassandra bu teklifi kabul eder. Cassandra'nın bir dileği yerini bulmuş olsa da hâlâ rahibe olmak da istiyordur. Bu sebeple Apollon'la birlikte olmaz ve Apollon öfkeden delirir. Cassandra'nın dileğini gerçekleştirmesiyle başlayan dinamikleri onu lanetlemesiyle son bulur. Artık kimse onun söylediklerine inanmayacak ve Cassandra'yı ciddiye almayacaktır.

Troya'nın düşüşünü, Troya atını ve birçok savaşla ilgili olayı doğru öngörse de kimse ona inanmadığından dileğinin gerçekleşmiş olması onun için pek önemli olmamaya başlar ve burada kaderin ironisi devreye girer.

Kendi kaderini değiştirmek istemesi ve verdiği sözü tutması karşılığında böyle bir cezaya maruz bırakılması Apollon için adaletli olsa da ve kaderin ironisini temsil etse de fikrimce başka bir hikâye yazılamazmış gibi yine güçsüz bırakılmış bir kadın figür çıkmasına sebep olmuş. Daha sonra Agamemnon'un savaş esiri olması ve Agamemnon'un karısı tarafından kıskançlık sebebiyle öldürülmesi de cabası.

İnsanların ona kulak vermemesi iletişim sorunlarını ve kehanetlerinin ciddiye alınmaması kehanetlerin ironisini temsil etse de aşağıya bıraktığım şarkı haricinde ortaya bu mitolojideki en kötü hikâyelerden birinin çıktığını düşünüyorum. Apollon'la yatmaya söz vermesinin sözü bozmasından daha kötü olduğunu da.

Bahsettiğim şarkıyı aşağıdaki linke bırakıyorum,

https://open.spotify.com/intl-tr/track/4vkoYIgUmOrhiXbT8DMDEV?si=4feb59c0a7ad4cd0