MMORPG Oyunlarda Karakter Tipleri - 1 -> Yakın Dövüşçüler

Yakın dövüş karakter tipi nedir?

Merhaba. Oyun dünyasında birçok tipte oyun bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de MMORPG dediğimiz ( Açık Dünya Rol Yapma Oyunları ) türdür. Bu oyun tipi çevrimiçi olup, birçok oyuncuya ev sahipliği yapmaktadır. Bu oyunlarda birden fazla karakter tipleri vardır. Bunlar; yakın dövüşçüler, uzak dövüşçüler, büyücüler ve buffer dediğimiz çevresindeki yoldaşlarını güçlendiren karakterlerdir. Gelin hep beraber bunlara göz atalım.

Bu yazıda sadece " Yakın Dövüşçüler " kısmına bakacağız. İlerleyen yazılarda diğer karakterler hakkında da elimden geldiğince bilgi vermeye çalışacağım. Öncelikle yakın dövüşçüler genelde tank karakterler olup hasara karşı dayanıklı olurlar. Tabii suikastçi karakterler de yakın dövüşe dahil edilebilir ancak genelde olandan farklıdırlar çünkü suikastçiler direkt hasar çıkartıp karşısındakini öldürmeye gayret eder. Eğer direkt hasar çıkarıp öldüremezse kuvvetle muhtemel karşısındaki onu kolayca öldürecektir. Ancak bu durum diğer yakın dövüşçüler için geçerli değildir çünkü diğer yakın dövüşçüler hasar almaya yatkın ve tasarlanış amaçları da hasarı kendilerine çekip diğer takım arkadaşlarına daha konforlu bir savaş yaşatmaktır. Bu MMORPG oyunlarda amaçları kendi arkadaşlarını korumak ve diğer takımın arka taraflarından gelecek olan hasarı kendi üstlerine çekmeleridir.

Yakın dövüşçü karakterlerin gelişimine bakarsak eğer, bu karakterleri erken oyunda geliştirmesi diğer karakter türlerine nazaran daha kolaydır. Bunun nedeni çevrimiçi oyunlarda yakın dövüşçü karakterlerin daha çabuk gelişmesi ve biraz daha kas gücüne dayalı olmasıdır. Oyunların orta ve son evrelerine geldikçe bu durum dengelenir ve sonrasında oyunda öldürme konusu oyuncuların yeteneklerine ve karaktere ne derece hakim olduklarına göre değişir. Bu karakter tiplerine örnek verecek olursa hepinizin bileceği Metin2-> Savaşçı örnek verilebilir. Zamanında tüm oyun severlerin oynadığı ya da bildiği bir oyun olan Metin2'de Savaşçı karakter gelişimleri için birçok internet sitesinde blog yazıları paylaşılmıştı. Sonuç olarak herkes benzer şekilde gelişimlerini sürdürse de iş ekipman farklılığında veya oyuncu - karakter bağında değişmişti.

Bu yakın dövüş karakterleri de kendi aralarında değişmektedir. Tank grup, dövüşçü grup ve suikastçi grup olarak temelde üçe ayırabiliriz. Tank grubunun hasarı düşük olup savunması üst seviyedir. Bu nedenle PvE ( Player versus Environment ) oyunda daha fazla canavarı bir arada kesebilir ancak kesim hızı düşüktür. Dövüşçüler bu grubun hem hasar hem savunma olarak ortasındadır bu nedenle PvE oyunda sıkça tercih edilirler. Suikastçiler ise PvE oyunda zorlanmalarına karşın PvP ( Player versus Player ) oyunda karşı oyuncuların kabusu olurlar. Ancak o grubun da şöyle bir sıkıntısı var; savunması düşük seviyede olduğu için hasara karşı dayanıksızdırlar bu da onları oynaması zor karakter sınıf yapar.

MMORPG oyunlarda bulunan yakın dövüşçüler grubunun ayrıntıları genel hatlarıyla bu şekildedir. Eksik ya da fazlası olmuş olabilir. Benim pek sevmediğim gruptur kendileri bunun nedeni tamamen benim kendi oyun tarzımla alakalıdır...