Bir Oyun Önerisi: Fallen London

Failbetter Games'in oyunu olan Fallen London'a gelin yakından bakalım

Eğer metin tabanlı oyunlarla ve interaktif romanlarla aranız iyiyse belki Fallen London'ı duymuşsunuzdur. 2009 yılında Failbetter Games tarafından piyasaya sunulan Fallen London, alternatif bir Viktoryan döneminde geçiyor. Gotik elementlerin çokça görüldüğü bu oyunda Fallen London'da yaşayan ve oyuncunun yönettiği ana karakter, ister yasal ister yasa dışı yollardan ilerleyerek bu şehrin en nüfuzlu sakinlerinden biri olmayı amaçlamaktadır. Bu amaca ulaşmak için de oyuncunun çeşitli hikayeleri okuyup çeşitli seçimlerde bulunması gerekir. Hikaye de bu seçimlere göre şekillenir bu sayede oyun daha interaktif bir yapı kazanır.

Hikaye

Oyunun esas hikayesi Londra'nın düşüşü ile başlar. Bu, bir savaş kitabında görebileceğiniz düşüşlerden değildir çünkü savunması düşmemiştir Londra'nın, kendisi Neath adı verilen yerin altına kelimenin tam anlamı ile düşmüştür. Bu olayın başlangıcı ise Kraliçe Viktorya'nın eşi Prens Albert'ın ölüm döşeğinde olması ile başlar. Eşini çok seven kraliçe, onun bu durumuna dayanamaz ve çareyi çeşitli güçlere sahip bir topluluk olan Bazaar'da arar. Bazaar'ın teklifi ise Prens Albert'ın iyileşmesi karşılığında Londra'nın kendilerine verilip yer altındaki devasa bir mağaraya, yani Neath'e indirilmesidir. Kraliçe bu teklifi kabul eder ve Londra yarasalar tarafından yer altına indirilir, böylece Fallen London kurulmuş olur. Artık Fallen London cehenneme çok yakındır ve iki bölge arasında yıllarca süren gerginlik başlamış olur. Fallen London'ın sakinleri ise ölümsüz hale gelir, gün ışığına çıktıkları takdirde ölürler, kısacası vampirleşmeye başlarlar. Hikaye karanlık elementlere ev sahipliği yapsa da yer yer komedi unsurlarına da yer veriyor. Ana hikaye ise Londra'nın düşüşünden 40 yıl kadar sonra geçer ve oyuncunun yönettiği karakterin hapisten kaçması ile başlar. Oyunun amacı ise, bu karakteri yöneterek olabildiğince ileri taşımak ve bu esnada birçok hikayeyi açarak maceradan maceraya koşup olabildiğince çok şey öğrenmektir.

Oynayış

İnternet tarayıcısı üzerinden üye olarak oynayabileceğiniz bu oyun, herhangi bir indirme gerektirmez. Fallen London'da ilerleyebilmek için oyuncuya maksimum 20 eylem puanına sahip bir mum verilir. Oyunda yapılabilecek çoğu şey bu eylem puanlarına bağlıdır. Eylem puanları her 10 dakikada bir yenilenir. Bu, oyuncunun çok beklemesini gerektirse bile aynı zamanda oyundaki birçok içeriğe ücretsiz bir şekilde erişim sağlıyor. Oyunda bazı şeyler şansa bağlı ancak bir şeyler kaybetmek her zaman kötü sonuç vermiyor, zaten birçok hikaye yeniden de oynanabiliyor. Bu da oyunu daha ilgi çekici bir hale getiriyor. Aylık ücret ödeyerek alınabilen üyelik ile ayrıcalıklı hikayelere erişmek de mümkün, bu hikayelerin özelliği normalden daha uzun olması ve daha büyük ödüller barındırması. Bu aylık üyelik aynı zamanda oyuncuya bir mum daha vererek maksimum eylem puanını 40'a çıkarmakta.

Oyunun Haritası


Artıları ve Eksileri ile Fallen London

Oyun, ağır bir İngilizceye sahip. Bunun illa da kötü bir şey olması gerekmiyor tabii ki. Hevesli birisi bunu bir fırsat olarak değerlendirip İngilizce geliştirme alıştırması da yapabilir bu oyunu oynarken. Bunun yanında oyun para vermeden saatlerce oynanabilecek bir oyun değil. 20 eylem puanı yaklaşık 20-30 dakikalık bir oyun sunuyor diyebiliriz. Yine de bu bekleme sayesinde bu kadar içeriğin ücretsiz bir şekilde sunulduğunu söylenebilir. Ayrıca 20 eylem puanı 200 dakikada yenileneceği için günde 2-3 kere oyuna bakıp bolca oynamak da mümkün. Metin bazlı oyun severlerin beğeneceği bir atmosferi ve kendine özgü bir sitesi var. Bu tarz oyunları denememiş insanlar için de iyi bir başlangıç olabilir. Eğer ufacık bile olsa ilginiz varsa kesinlikle tavsiye edeceğim bit oyun.


Kaynakça:

Fotoğraflar oyunun içerisinden alınmıştır. https://www.fallenlondon.com/login