Montenegro

Orta Çağdan İzler Taşıyan Büyüleyici Ülke: Montenegro

Karadağ Cumhuriyeti, diğer bir ismiyle Montenegro ülkesi kara dağlarla çevrilidir. Ülkenin sahip olduğu coğrafi konum sebebiyle yemyeşil ağaçlarla, dağlarla kaplıdır. Ülkeye neden Karadağ ismi verilmiştir? Ülkenin toprak yapısının koyu renk olması sebebiyle ülke bu ismi almıştır.

Ülke dağlarıyla, masmavi deniziyle ve yemyeşil doğasıyla insanı büyüleyen cinsten âdeta. Ülke ekonomisini daha çok turizm üzerinden elde etmektedir. Dağlık olmasından dolayı tarıma elverişli değildir. Montenegro, daha önecen Yugoslavya'yı oluşturan altı ülkeden birisiydi. Yugoslavya'nın dağılmasından sonra Karadağ bağımsız bir ülke olmuştur.

Ülkenin en popüler şehirlerinden birisi Kotordur. Kotor Romalılar tarafından M.Ö. 168 yılında kurulmuştur. 535 yılında İmparator Justinian tarafından şehre kale inşa edilir. Bulgar İmparatorluğu tarafından işgal edilir. Daha sonra Sırp Krallığı tarafından ticaret limanı hâline getirilir. 1371-1384 yıllarında Macar İmparatorluğu ve Venedik Cumhuriyeti arasında el değiştirmiştir. 1391 yılında Osmanlıyı bir tehdit olarak görmüş ve Venedik Cumhuriyeti'ne katılmıştır.

Osmanlı Kotor'u 1538 ve 1657 yılları arasında kuşatmıştır. 1797 yılında Habsburg İmparatorluğu yönetimine girmiştir. 1918 yılında Yugoslavya'nın bir parçası hâline gelmiştir. Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa'nın kuşatıp alamadığı Balkanlar'daki tek şehir.

Kotor âdeta Orta Çağ, Roma izleri taşımaktadır. Gerek kültürü gerekse de mimari yapılarıyla tam bir İtalya şehrini andırmaktadır. Şehrin mimarisi geçmişten bugüne çok güzel bir şekilde korunmuş. Tarihten izler taşıması sebebiyle şehri gezerken insanı geçmişe götürüyor. Geçmişin atmosferini ve hissini yaşatıyor âdeta. Kotor, Adriyatik'in en gözde şehirlerinden birisi.

Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip kişiler vizesiz olarak bu ülkeyi ziyaret edebilirler. Ülkenin para birimi Euro'dur. Ülkenin iki adet havaalanı vardır. Birsi Tivas diğeri ise Podgoricadır. Ülkenin dinî yapısında Ortodoks Hristiyanlar çoğunluktadır. Karadağ, hem geçmişten izlerle taşıması hem de Osmanlı hâkimiyeti altında olması sebebiyle Türk mutfağından izler taşımaktadır. Montenegro'nun diğer önemli şehirleri ise Budva, Tivat ve başkent Podgoricadır.