Namus Anlayışı Ve Vajinismus İlişkisi

Oldukça yaygın olan vajinismusun temelinde gelenek görenekler olabilir mi?

Kırmızı kuşak geleneği, gerdek gecesinden sonra kanlı çarşaf gösterme zorunluluğu, ilk ilişkide kanama beklentisi, bekaretin "namus" olduğu düşüncesi, bekaretle toplum gözündeki saygının doğru orantılı olması... Saydığım şeyler gelenek görenek ve bakış açısı adı altında bilinçaltımıza işlenen ataerkil baskılar.

Hymen dediğimiz "kızlık zarı" olarak bilinen şey aslında vajina deliğinin 1-1.5 cm gerisinde bulunan ince bir dokudur. Hymen zarının çeşitleri vardır:

"Bekaret, namus, kadınlık" gibi gereğinden fazla değerler biçilen bu hymen, günümüzde bile başımızın belası olmuş durumda diyebilirim. İlk cinsel birlikteliğinizde kan gelmezse bu aktif bir cinsel hayatınızın olduğunun göstergesi oluyormuşmuş... Öyle olsa da kimsenin umrunda olmamalı ve kadınlara yüklenen bu "namus" kavramı saçmalıktan başka bir şey değil. Ayrıcae, efsanelerin aksine ilk cinsel birlikteliğinizde kan gelmek zorunda değildir, kanamaması gayet normaldir. Ön sevişme uzun tutulursa, mental ve fiziksel olarak rahat olursanız, vajina yeteri kadar ıslaksa veya kayganlaştırıcı kullanılırsa kanamayabilir. Gergin, stresli ya da huzursuzsanız bu durumu partnerinizle paylaşmaktan çekinmeyin çünkü rahat olmanız ve partnerinizin aceleci davranmaması çok önemli. Aksi takdirde "vajinismus" dediğimiz olayla karşı karşıya kalabilirsiniz.


Vajinismus Nedir?

Vajinismus, vajinaya giriş denendiğinde, vajinanın dış üçte bir kısmını çevreleyen kaslarda yineleyici ve sürekli biçimde istemsiz kasılmaların olmasıdır. Yani cinsel ilişkiye gireceğiniz zaman siz istemeden vücudunuz kasılıyor ve penetrasyon gerçekleşemiyor. Vajinismusun temelinde "bekaret"in önemi ve bunu "kaybedecek" olmanın endişesi, kanama ve ağrı korkusu yatıyor genelde. Eğer vajinismusunuz olduğundan şüpheleniyorsanız veya eminseniz kesinlikle bir uzmandan destek almanızı öneririm.

-İstemeden kendinizi sıkıyorsanız

-Her penetrasyon denemesinde canınız yanıyorsa

-İlişkiye girmek istediğiniz halde birtakım korkularınız engel oluyorsa

Bir jinekoloğa gidebilirsiniz veya psikolojik destek alabilirsiniz! Ancak olağanüstü bir durumla karşılaştığınız halde ilişkiye girmeye çalışmayın, partnerinizin sizi zorlamasına da izin vermeyin. Geleneklerin, toplum bakış açısının, haberlerde gördüğümüz "namus" davalarının hepsinin üstümüzde etkisi var; bu yüzden yeni yeni konuşulmaya başlansa da vajinismus yaygın bir hastalık.

Peki Ne Yapabiliriz?

-Vajinismus belirtileri gösteriyorsanız çekinmeden bir uzmandan destek alın.

-Kadınların ve bekaretin "namus" olduğu tabusunu yıkmak için bilinçlenip, bilinçlendirin.

-Vajinismusunuzun kaygılarınızdan ve korkularınızdan kaynaklandığını düşünüyorsanız partnerinizle açık açık konuşun.

-Kırmızı kurdele bağlamak, kanlı çarşaf göstermek gibi gelenekleri mümkünse desteklemeyin.

Toplum rolleri, kadınların özgür cinselliğini ayıplayan anlayışlar ve normalleştirilmiş gelenek görenekler bilinçaltınıza işliyor ve gördüğünüz üzere vajinanıza kadar sizi etkiliyor. Cinsellik eğitimi aslında bu tür sorunları çözüp bilinçli nesiller yetiştirmek için en ideal çözüm. Umarım ülkemizde de cinsellik eğitiminin verildiği günleri görebiliriz. İyi haftalar dilerim!