Narsist Bir Partnerle İlişkinin 4 Evresi

Narsist bir partnerle ilişki yaşıyorsanız bu 4 evreyi yaşayacaksınız...

Narsist kelimesi Türk Dil Kurumu’nda abartılı bir öz-önem duygusuna sahip, son derece benmerkezci olan kişiler için kullanılmıştır. Eğitim hayatımızda, iş hayatımızda, belki de ailemizde ve sonuç olarak çevremizde her an her yerde görebileceğimiz narsist insanlar artmaya başladı. Üstelik birçoğu gerçek bir narsist değil, kendini korumak için bu role bürünmüş bozuk psikolojili kişilerdir.

Eğitim ve iş hayatınızda bu narsistlerden kurtulmak için uzak durma yolunu seçebiliyorsunuz. Elbette tamamen mümkün olamaz ama elinizden geldikçe iletişimde olmamaya çalışabilirsiniz. Fakat ailede ve ilişkinizde, partnerinizde bir narsistlik varsa bundan kaçmak oldukça zor.

Narsist bir partner ile ilişki yaşamanın evreleri vardır. Bugün, bu ilişki evrelerinden bahsedeceğim. Fakat önce Narsistik Kişilik Bozukluğu olan insanların özelliklerinden, belirtilerinden bahsedelim.

Narsistik Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

*Manipüle edici davranışları çoktur.

*Kendinin eleştirilmesinden hoşlanmaz. Çünkü hem eleştirilecek yanı yoktur hem de eleştiren insanlardan kendini büyük ve üstte görür.

*Kendisinin yeteneklerini çok fazla abartıp bunu anlatmaya bayılır.

*Sürekli bir övgü, iltifat duymak ister.

*Kendi statüsünde olmayan insanlarla arkadaşlık kurmak istemez. Kendi statüsündeki insanlarla arkadaşlık kurduktan bir süre sonra da kendini onlardan üstün görmeye başlar.

*İnsanların ona hizmet etmesini ister. Bunu, onların görevleri olarak görür ve hizmet edilmediğini hissettiği anda buna büyük tepkiler verebilir.

*Onaylanma ihtiyacını yeterince tatmin edemediğinde haklı çıkacağına emin olduğu konularda bir tartışma çıkarır ve onaylanmayı bekler.

Yukarıda saydığım maddeler ve daha fazlasına sahip olan narsist bireyler aslında kendi içinde özgüvensizdir. Özellikle çocukluğunda yeterli onayı almadığında değersizlik ve sevgisizlik hissi ile mücadele etmek için bu yola başvurur.

Narsist Bir İnsanla İlişkinin Evreleri Nasıldır?

Narsist bir partnerle ilişki yürütmek… Düşüncesi bile oldukça korkunç olan bu durumu günümüzde yaşayan çok insan vardır. Toksik olan bu ilişkinin maalesef ki 4 adımı vardır.

Adım 1 İdealize Etme:

Birinci adımda narsist partner sizi hayatının merkezine koymuş ya siz ya hiç demiş gibi davranır. İltifatlar, hediyeler, bolca vakit ayırma, sensin yaşayamam vs. sözleri havada uçuşur. Sizin tüm duygusal eksikliklerinizi tamamlayacak, yaralarınızı kapatacak gibi davranır. Küçük küçük sinyaller istemeden verebilir. Size değil ama başkalarına karşı egosu ve kendini üstte görmesi sizde şüphe uyandırabilir. Fakat size tapar gibi davranması, bu durumu görmezden gelmenize sebep olur.

Adım 2 Değersizleştirme:

Narsist partner bu aşamada eskisi kadar ilgi göstermez. Sevgiyi hissettirmesi yok denecek kadar azdır. Sizin ilişkide kalacağınıza emin olduğu anda uzaklaşmaya başlar. Sizi hem sizin çevrenizden hem de kendi çevresinden izole etmeye ve yalnızlaştırmaya başlar. Sürekli hatalarınızı bulur, sizi aşağılar ve asla sizin dediklerinizi dinlemez.

İlişkinin başındaki o büyülü anları da geçip artık sadece iletişimde olmak istersiniz. İlk zamanları özlersiniz ve neden orada kalmadığınızı sorduğunuzda sorun çıkarmakla suçlanırsınız. (Çok sevdiğim bir söz var. ‘Hiç kimse daha önce görmediği ilgi ve sevginin dilencisi değildir’. Bu söz size ilişkinizin düzelmesi için gösterdiğiniz çabayı zayıflık olarak almamanız gerektiğini anlatsın.) Gösterdiği tek bir sevgi kırıntısı sizi ilk anlara götürür ve sonra yeniden eski hale dönersiniz. Teoman’ın dediği gibi Aşk kırıntısıyla doymaktansa /Tek başıma aç kalırım bu hayatta’ deyip ondan ne sevgi ne ilgi hiçbir şey istememeli ve onu bu hazdan mahrum bırakmalısınız.

Adım 3 Terk Etme:

İlişkinin üçüncü adımında narsist partner artık sıkılmıştır. Sizden de alacağını almıştır. İlgi, merak, yalvarma, sizden üstün olduğunu gösterme vb. durumlar onu yeterinde tatmin etmiştir. Bu evrede yaşam enerjiniz tamamen bitmiştir. Bunun sonucunda partneriniz sizi aldatabilir, hiçbir şey yokken yazmamayı abartıp günlerce kaybolabilir, tek mesajla ayrılabilir veya hiçbir şey söylemeden direkt engelleyebilir.

Sizi bir hiç gibi ortada bırakan partnere verilebilecek en güzel cevap cevapsızlıktır. Kendini o kadar değerli ve özel hisseden narsist, peşinden koşmanızı bekler. Ağlamanızı ve yalvarmanızı ister. Bunları yapmasanız bile sosyal medya paylaşımlarınızdaki o çaresizliği görmek ister. Bu gibi insanlar ondan sonra mutlu olmanıza şaşırır. Elbette biten bir ilişkide üzülün, acınızı yaşayın ama asla belli etmeyin.

Adım 4 Geri Dönme:

Sizden sonra ruhunu, neşesini, sevgisini ve ilgisini emmek isteyen bu vampirler yani eski partneriniz sizdeki duyguları başka birinde bulamazsa ya da ruhunu emecek başka bir kişi bulamazsa size geri dönmek isteyebilir. Geri dönüp kimsenin siz gibi iyi (?) olmadığını, sizi çok özlediğini, kalan hayatını sizle geçirmek istediğini söyleyip saydığımız adımları size baştan yaşatmak ister.

Sizin, eski partnerinize vermeniz gereken cevap aklımıza gelen küfürler değildir. Aslında çok güzel ve kaliteli cevaplarınızın olduğuna eminim :) Fakat yapmanız gereken şu an çok mutlu olduğunuzu ve onun toksik ilişkisine ihtiyaç duymadığınızdır. Bunları gayet sakin ve kibar şekilde anlatıp ondan da nefret etmediğinizi yani aslında hiç umursamadığınızı anlatmalısınız.

Sonuç: Narsist bir bireyle ilişki kurmak zordur. Değersizleştirme evresinde duygularınız o kadar ağır basar ki aklınızı kullanmanıza izin vermez. Sizi ne kadar üzecek olursa olsun, sizin ihtiyaçlarınıza (duygusal, manevi, ilgi-sevgi-zaman ayırma) karşılık vermeyen partnerinizi bırakmalısınız. Son olarak yukarıda bahsettiğim şarkıyı da dinlemeniz için aşağıda bırakıyorum.