Enerjimizi Emen Duygusal Vampirler

Hayatınızdaki enerjinizi emen, motivasyonunuzu düşürenler 'Duygusal Vampir' olabilirler.

Korku veya fantastik filmlerdeki vampirlerin çocukları gerçek hayatta da var desem…

Beraber vakit geçirdiğinizde enerjinizi emen, modunuzu düşürüp günü kötü tamamlamanıza sebep olan insanlardır. Beraber olduğunuz insanlarla bir etkileşim içindesinizdir. Duygularınızı, hislerinizi, bilgi ve uyaranlarınızı paylaşırsınız. Günün sonunda ise enerjinizi hissedersiniz. Fakat ‘Duygusal Vampir’ler ile birlikteyseniz ki bu kız/erkek arkadaşınız, dostlarınız, ailenizden veya iş yerinden birileri olabilir. İşte o birliktelik sizin enerjinizi emer. Bu vampirler ile yukarıda bahsedilen etkileşim yoktur. Tek taraflı bir sözleşme vardır.

 

Yanınızdaki Kişinin Duygusal Vampir Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Eğer bir insanla vakit geçirirken ve daha sonrasında stresli, gergin ve hatta depresif hissediyorsanız, bu insan duygusal vampir olabilir. Zaten psikolojik olarak, günlük hayattaki olumsuz etkileşimleri aşamazken üstüne bu vampirlerle aynı ortamda bulunmak benliğinize, ruhunuza ve motivasyonunuza zarar verecektir. Bunun dışında onları tanımak için şu maddelere de göz atmalısın:

-Duygularını görmezden gelirler.

-Bir konuda gözdağı vermeye çalışırlar.

-Onunla takıldıktan sonra yorgun, halsiz, küçümsenmiş, görülmemiş hissedersin.

-Manipüle edilirsin. Örneğin bir süre sonra ‘acaba ben mi abarttım, öyle olmamış mıydı?’ gibi sorular sordurur.

-Konuşurken dinlenmezsin, konuşma sırası da zaten o susmak istediği için xıra sana gelmiştir.

 

Duygusal Vampirlerin Belirgin Özellikleri Nelerdir?

-Her zaman gündemlerinde bir çeşit dram vardır.

-Sürekli kurban onlardır.

-Her şeyi eleştirip, daha sonrasında masum duruşu sergilerler.

-Asla sorumluluk kabul etmezler.

 

Duygusal Vampirlerin Türleri

Öncelikle her duygusal vampir bunu bilerek yapıyor denemez. Fakat insanların karakterleri belli bir yaştan sonra oturmuştur ve değiştirmek zordur. En azından daha dikkatli olması istendiğinde, dikkat etmeye başlamışsa bilmeden bu vampirliği yapıyor olabilir. Uyarılara rağmen değişen hiçbir şey yoksa, bu durumda en sağlıklısı onlardan uzaklaşmak ve enerjinizi, motivasyonunuzu ve sağlıklı psikolojinizi emmesini engellemek olacaktır.

 

1-Narsist Vampirler

Bencildirler. Kendilerine aşık, ‘benmerkezci’ ve her daim haklıdırlar. Aslında en tehlikelisi de denebilir. Uzak durulması mümkün olmayan bu narsist vampirlerle baş etmek için sınır koyun ve kendi benliğinizi daima koruyun.



2- Eleştirici Vampirler

Sizin sevdiğiniz kişi ve eşyalar, değer verdiğiniz şeyler, yaptığınız işler, hiçbiri onlar için yeterli değildir. Çevrenizde mutlaka sizin için önemli olan bir nesneye, kazandığınız ufak da olsa başarılara veya sizi siz yapan değerlerinize eleştiri yönelten, bunu da aşağılar şekilde yapan vampir arkadaşlarınız olmuştur. Bunlardan başa çıkmak için yapmanız gerekenler, öncelikle asla dediklerine kulak asmamak sonra ise onlara, görüşlerinin sizin için önemi olmadığını belirtmektir.


3- Geveze-Çenesi düşük Vampirler

Sizi bir çöp kutusu olarak görürler. Sürekli konuşup içlerini boşaltmak isterler. Konuşmalarına verdiğiniz cevaplar, öğütler veya yorumlar umurlarında değildir. Sadece konuşup, sizin de dinlemenizi isterler. Başa çıkmak için de, her defasında yaptığınız konuşmaya girme hareketlerinin başarısız kaldığını bilerek, mecburi olarak zorla sözlerini kesmektir. Bunu yaparken kaba olmak zorunda değilsiniz ama zorla kesmek zorundasınız.


4- Kurban Vampirler

Çevrenizde gerçekten şanssız, başına hep kötü olaylar gelen arkadaşınız vardır. Fakat bu vampirler farklı. Bunlar, başına gelen kötü olaylardan sonra yardım istemezler. Destek almak, beraber aşmak istemezler. Çünkü kaderlerinin böyle olduğuna, hayatın onlara hep haksız muamele ettiğine inanırlar. Bir nevi drama kraliçesidirler. Çünkü bu durumla özdeşleşmiş ve bu duruma alışmışlardır. Bu insanlarla başa çıkmadan önce özsaygılarını yitirdiklerini, psikolojik olarak çok kötü durumda olabileceklerini göz ardı etmemelisiniz. Bu yüzden sert davranmadan, her şeyin bir çözümü olduğunu anlatmalısınız. Eğer ikna olmak istemiyorsa, sağlıklı sınırlar koyup biraz uzak durmalısınız.


5-Kontrolcü Vampirler

Adı üstünde, sizi ve hayatınızı komple kontrol etmek isteyenlerdir. Ne yaptığınızı, ne söylediğinizi hatta komple benliğinizi kendileri yönetmek isterler. Kimliğinizi manipüle etmeye kadar giderler. Bu kişileri alt etmek için kararlılık ve kendinize güveniniz önemlidir. Fikirlerine saygı duyduğunuzu ama kendi hayatınızla ilgili kararları kendinizin vereceğini söylemelisiniz.


6-Yargıç Vampirler

Herkesi değerlendirme hakkına sahip olduğunu düşünen insanlardır. Herkesi yargılarlar ve senin hakkında ne söylediklerini merak etmeni sağlarlar. Aslında en kötü türlerden biridir. Bu kişiler sürekli birilerini yargıladığı için sizin de güven problemleri yaşamanıza sebep olabilirler. Aslında yaptıkları iş, yargıları sadece kendi adlarınadır. O yüzden umursamayabilirsiniz. Yargılama tavırlarını size yansıtırlar ise de mesafe koyabilir, kibarca hadlerini bildirebilirsiniz.


7-Agresif Vampirler

Sürekli sinirlidirler. Fiziksel ya da psikolojik şiddete meyilli hatta bunu sürekli kullanan insanlardır. Bir anda, en ufak bir anlaşmazlıkta bile ani öfke patlaması yaşabilir, size zarar verebilirler. Size vermeseler bile ortamda böyle birinin olması diğer insanların da fiziki ve psikolojik sağlıkları için tehdittir. Onlara psikolojik destek almalarını önerilmelisiniz. Buna yanaşmıyorlarsa kesinlikle muhabbeti kesmeli ve uzak durmalısınız.


 

Ben Duygusal Vampir miyim?

Okuduklarınızda ‘bunu ben de yapıyorum bazen’ dedikleriniz olmuştur. Fakat tam anlamıyla böyle misiniz, bunu düşünmelisiniz. Herhangi bir türe sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, bunu değiştirip değiştiremediğinize, sürekli mi ara sıra mı yaptığınıza ve arkadaşlarınızdan istediğiniz geri dönüşlere bakarak karar verebilirsiniz. Eğer gerçekten öyleyseniz iletişim becerilerinizi geliştirmeye, benlik saygınızı arttırmaya ve duygularınızı kontrol etmeye yönelik eğitimler veya destek alabilirsiniz. Çünkü bu problemlerin arkasında bekli de bir depresyon vardır.