Motivasyon Nasıl Kazanılır?
Motivasyonumuzu nasıl kazanırız ve nasıl koruruz?
Bazen ders çalışmak ya da başka bir işe koyulmak istiyorum ama motivasyon ne kadar yüksek olsa da saman alevi gibi hemen sönüveriyor. Siz de benim gibi misiniz? Peki motivasyonumuzu, enerjimizi nasıl koruyabiliriz? Ya da kaybettiğimiz bu motivasyonu nasıl kazanabiliriz?
Motivasyon kelimesini liseye kadar hiç kullanmadım diyebilirim. Çocukluğun verdiği bir enerji miydi, bilmiyorum ama bitmek, tükenmek bilmeyen bir motivasyon vardı içimde. Liseye başlamamla birlikte eski motivasyonumu bulamamaya başladım. Sanırım bunda ergenliğin de etkisi vardı ama hiç mi hiç ders çalışma isteği gelmiyordu içimden.
Daha sonra instagramdaki motivasyon bloglarını bulmam ve TED konuşmalarının yaygınlaşmasıyla herkeste bir motivasyon eksikliği olduğunu anladım. Hele ki lisede, bir kaç video izledikten sonra ''Evet, şimdi!'' diyordum kendime, bazen de daha çok demotive oluyordum fakat sonradan anladım ki motivasyon öyle bir kaç video izlemekle olmuyormuş. Hatta motivasyon öyle dışarıdan alınan bir şey değilmiş. Ben enerjimi nasıl yükseltebilirim, diye düşünmeye başladım. Aslında yükseltmek değildi tek problemim, onu korumam da gerekti.
Bir projeye ya da işe başlamadan önce ''motivasyon kaynağınız nedir?'' ya da ''motivasyonunuzu nasıl koruyorsunuz?'' diye sorular sorarlar genelde. Sözlü olarak ilk bu hafta ''işletme bilimine giriş'' dersimizin hocası sordu. Aklıma ilk gelen cevap tabii ki de ''müzik'' oldu. Ayrıca dışarıda, dört duvarın dışında olmak da beni motive ediyor, önümüzdeki işleri yapabileceğime dair enerji sağlatıyor.
Tabii ki bazı zamanlar da hiçbir şey yapmak gelmiyor içimden. Bence bu ruh hali de çok normal çünkü ''makine'' değiliz. Bu konuda kendimize acımasız davranmamız gerektiğini düşünüyorum.
Peki motivasyonumuzu nasıl koruruz?
1- Hemen Şu An, O Kötü Ruh Halinden Çıkış Yap.
Evet, ben de biliyorum ''hop'' diye olmaz ama zihninde, seni saran bir enerjinin olduğunu ve onun seni terk ettiğini düşün. Somut olarak bir eylem de yapmak istiyorsan, duş alabilirsin. Suyun bütün kötü enerjileri alıp götürdüğüne inanıyorum. Dene bak, faydası olacağına eminim.
2- Sosyal Medya Ve Toksik İnsanlardan Uzak Dur
Sosyal medyada hepimiz çok zaman geçiriyoruz. ''Şunu yaptım, bunu yaptım.'' diyen insanların sahte gülüşlerine de maruz kalma. Sosyal medyaya bir sınır getirmek kesinlikle verimliliğini çok arttıracaktır.
Seni aşağı çeken, demoralize eden insanlardan uzak dur. Bu, hayatında kendine yapabileceğin en büyük iyilik olabilir. Kendine saygını kaybetme.
3- Ritüelin olsun.
Bunu çok abartmayalım ve büyük bir şey beklemeyin. Sadece, sabah kalkar kalkmaz yapacağınız ilk şey, yatağınızı toplamak olsun, diyeceğim.
4- Farklı Mekanlar Keşfet, Dene
Çalışamadığınız, verimli olmadığınız alandan uzaklaşın. Kütüphaneden sıkıldıysanız Starbucks gibi ders çalışabileceğiniz kafelere gidebilirsiniz. Çünkü farklı mekanlar da bizi tazelemeye yardımcı olur.
5- Uykunuza Dikkat Edin.
En genel hatlarıyla bahsedecek olursam, mutlaka karanlıkta ve gece 12'yi geçirmeden uyuyun. Sabah da 9'u geçmesin çünkü öğlen ya da öğlene yakın uyandığımızda verimliliğimizi kötü etkilediği için motivasyonumuzun düşmesine neden oluyor.
Benim, kendi motivasyonumu sağlamak ve korumak için uyguladığım adımlar bunlardı. Umarım senin de işine yarar.