NATO Başkanı Uyardı: Ukrayna Savaşı Yıllarca Sürebilir

Nato'nun şefi, Batı'nın yıllarca süreceği görülen bu savaşta Ukrayna'yı desteklemeye devam etmeye hazırlanması gerektiği konusunda uyardı.

Genel Sekreter Jens Stoltenberg, savaşın maliyetinin yüksek olduğunu, ancak Moskova'nın askeri hedeflerine ulaşmasına izin vermenin bedelinin daha da büyük olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da uzun vadeli bir çatışma konusunda uyardı.

Ve yaptığı sert uyarıda, yeni atanan İngiliz Ordusu başkanı, İngiltere ve müttefiklerinin Rusya ile bir kara savaşını kazanabilmeleri gerektiğini söyledi.

Göreve geçen hafta başlayan General Sir Patrick Sanders, BBC tarafından edinilen bir mesajda şunları söyledi: "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, temel amacımızın - İngiltere'yi korumak ve karada savaşmaya ve savaşları kazanmaya hazır olmak - altını çiziyor. Kuvvet tehdidi ile Rus saldırganlığını caydırmak için gereklilik arz ediyor."

Bay Stoltenberg ve Bay Johnson, daha fazla silah göndermenin Ukrayna için bir zaferi daha olası kılabileceğinin altını çiziyor.

NATO başkanı, Alman Bild gazetesine verdiği röportajda, "Savaşın yıllarca sürebileceği gerçeğine hazırlanmalıyız. Ukrayna'yı desteklemekten vazgeçmemeliyiz." açıklamasında bulundu.

Batılı askeri ittifak şefi, Ukrayna'ya daha modern silahlar sağlamanın, ülkenin çoğu şu anda Rus kontrolü altında olan doğu Donbas bölgesini özgürleştirme şansını artıracağını söyledi.

Son birkaç aydır Rus ve Ukrayna güçleri ülkenin doğusundaki toprakların kontrolü için savaşmakta ve Moskova son haftalarda yavaş yavaş ilerleme kaydetmektedir.

Sunday Times gazetesine verdiği demeçte İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i bir "yıpratma kampanyasına" başvurmakla ve "Ukrayna'yı katıksız gaddarlıkla ezmeye çalışmakla" suçladı.

“Korkarım kendimizi uzun bir savaş için hazırlamamız gerekiyor. Zaman hayati bir faktör. Her şey Ukrayna'nın topraklarını savunma yeteneğini Rusya'nın saldırı kapasitesini yenileyebileceğinden daha hızlı güçlendirip güçlendiremeyeceğine bağlı."

Ukraynalı yetkililer, Rus kuvvetlerinin yenilgiye uğratılması durumunda ülkeye ağır silah tedarikinin artırılması gerektiği konusunda son günlerde açık açık konuştular.

Çarşamba günü ülkenin savunma bakanı Oleksiy Resnikov, daha fazla silah ve mühimmat istemek amacıyla Brüksel'deki Ukrayna Savunma Temas Grubu'ndaki yaklaşık 50 ülkeyle bir araya geldi.

Ülkenin Batılı müttefikleri şimdiye kadar ona büyük silah tedariki teklif etti, ancak Ukrayna kendisini savunmak için ihtiyaç duyduğu şeyin sadece bir kısmını aldığını ve daha ağır silahlar istediğini bildirdi.

Rus yetkililer sık ​​sık NATO'nun Ukrayna'ya verdiği askeri desteği eleştiriyor ve geçen hafta BBC'ye verdiği bir röportajda ülkenin Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, işgalin ilk nedeni olarak Ukrayna'nın Batı ittifakına katılması ihtimalini gösterdi.

Lavrov BBC'ye verdiği demeçte, "Özel bir askeri operasyon ilan ettik çünkü Batı'ya Ukrayna'yı NATO'ya sürüklemenin suç olduğunu açıklamanın kesinlikle başka bir yolu yoktu" dedi.

Ukrayna halihazırda NATO üyesi değildir ve katılmak istediğini ifade etmesine rağmen bu durum hiçbir zaman ciddiye alınmamıştır.


KAYNAK: BBC